Připravil stát o 580 milionů, nyní stojí před soudem

Praha – Před Městským soudem v Praze dnes stanul sedmatřicetiletý Tomáš Mrkvica, kterého obžaloba viní z toho, že spekulacemi a černým obchodem s emisními povolenkami připravil český stát o 580 milionů korun. Jedná se o jeden z největších daňových úniků za několik posledních let a Mrkvicovi hrozí až desetiletý trest odnětí svobody.

Podle státního zástupce Mrkvica veškeré obchody řídil ze sklepní pracovny svého domu v Obříství u Prahy. Prostřednictvím počítačového střediska využíval toho, že se při obchodech mezi státy Evropské unie neplatí DPH. Převedl proto povolenky své firmě na Slovensko a následně fingoval jejich nákup ze svého českého působiště. Poté je navýšené o DPH, které ale státu nepřiznal, prodával jiným firmám.

„Jedná se o jednu z nejzávažnějších daňových trestných činností,“ uvedl k případu státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Tomáš Černý.

Mrkvica je první, kdo kvůli údajným podvodům s emisními povolenkami stanul před soudem. Policie se od počátku domnívá, že musel mít komplice. Mrkvica ale vždy odmítal vypovídat a před soudem mlčel i dnes.

Většinu peněz nelegálních obchodů se policii nepodařilo najít, detektivové předpokládají, že skončily na zahraničních kontech. Za jejich část si Mrkvica pořídil dům u Prahy, který převedl na svou přítelkyni Lenku Křivánkovou. Ta kvůli napomáhání praní špinavých peněz dnes rovněž stanula před soudem, stejně jako Mrkvica i ona se ovšem odmítla k případu vyjádřit. 

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)