Projektant odmítl předražit zakázku, Rath ho vyměnil

Praha – Že ne každé kolečko v soukolí systému se hodlá podílet na korupci, vypovídá příběh projektanta Petra Novotného z Ústí nad Labem. Ten zpracovával pro Středočeský kraj projekt opravy zámku Buštěhrad včetně ceníku. Když měl podepsat ceník o desítky milionů předražený, odmítl a rozpočet snížil zpět na reálnou cenu. Tehdejší hejtman David Rath ovšem zaúkoloval své úředníky, aby nepohodlného projektanta nahradili. Na příběh upozornila Mladá fronta DNES (MfD). Podle deníku nový projektant částku opět navýšil o údajně chybějící položky.

„Nemohli jsme si dovolit změnit cenu. Odevzdali jsme rozpočet tak, jak se má. Tedy ve správných cenách,“ cituje deník projektanta Novotného, který je podle MfD také důležitým svědkem v celé korupční kauze. Policejní verze hovoří o tom, že v létě 2011 domluvili Kateřina Pancová a její přítel a bývalý poslanec Petr Kott s představiteli soukromé firmy Konstruktiva Branko, že dostanou zakázku na rekonstrukci zámku, za což trojlístek Pancová, Kott, Rath dostanou úplatek. Ten by šel z předražené zakázky, kterou tedy musel kraj nastavit hned při tvorbě rozpočtu před samotným vypsáním zakázky.

Petr Novotný zpracovával projekt pro kraj, a to i s ceníkem. Rozpočet, už předražený, měla vypracovat ve skrytu Konstruktiva Branko, která už tehdy vlastně byla vítězem teprve vznikající zakázky, Novotný to měl jen zaštítit. Rozpočet na zhruba 218 milionů ale projektant snížil zpět na podle něj reálnou cenu 161 milionů. Na úmyslně nadhodnocený rozpočet upozornil krajský úřad. Hejtman v tu chvíli pověřil své podřízené, aby projektanta vyměnili. Nový projektant pak podle MfD vrátil položku zpět na předraženou částku.

Ve zmanipulovaném výběrovém řízení tedy „zvítězila“ Konstruktiva Branko, za to pak trojice loutkářů měla získat 24 milionů. Částka měla být podle deníku vyplacena měsíc po uzavření dohody. Po obdržení peněz si pak „tučnou kořist“ rozdělili ve vile Pancové a Kotta, s obnosem pak hejtmana Ratha před domem zadrželi detektivové z protikorupční policie.

David Rath
Zdroj: ČT24

MfD: Svůj Buštěhrad má i hejtman Hašek

Mladá fronta DNES informuje také o okolnostech rekonstrukce jízdárny lednického zámku. Oprava za 497 milionů představuje největší investici do jedné památky v ČR, deník píše, že konečná cena vychází z předražené zakázky. 422 milionů na opravu půjde z evropských fodnů, zbytek pak z rozpočtu ministerstva kultury. Podle MfD se hejtman Moravskoslezského kraje Michal Hašek v rekonstrukci „hodně angažuje“.