„Tristening“ místo happeningu. Odpůrci vlády demonstrovali před ministerstvy

Praha - U ministerstev školství a kultury dnes proběhl celodenní protivládní happening „Protestní tristening“. Odboráři a občanské iniciativy sdružené v platformě Stop vládě tak chtěli upozornit na negativní dopady reforem a finančních škrtů. Takzvaná blokáda ministerstev nabídla scénky, hudební vystoupení i debaty pro veřejnost. Ministr školství Petr Fiala slíbil protestujícím, že s nimi bude vést dialog. Dnešní akce byla první z připravovaných blokád pěti ministerstev, které se budou konat postupně až do 7. června a vyvrcholí „okupací“ ministerstva financí.

Ráno zahájily iniciativy a odbory před petičním stanem v Karmelitské ulici sérii kulturních a debatních aktivit. Aktivisté se bouří například proti reformě zdravotnictví, plánovanému zápisnému na vysokých školách nebo škrtům v rozpočtu. „Není to plánovaná akce, kde by měly být tisíce lidí; je to spíš jen snaha znovu upozornit na situaci, která v České republice je,“ podotknul šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil.

„Dnešní koncepce je zcela otevřená, vysvětlovací,“ řekl Jan Májíček z platformy Stop vládě. Organizátoři podle něho chtěli veřejnosti vysvětlit, jaké dopady má dlouhodobé podfinancování resortů kultury a školství a jak nízké jsou platy učitelů a pracovníků v kultuře nebo knihovníků. Svým protestem se rovněž snažili vyjádřit nesouhlas s reformou vysokých škol tak, jak ji připravil exministr školství Josef Dobeš (VV).

„Český stát rezignoval na kvalitní vzdělávání. Člověk, který pracuje ve školství, nemá dobrou perspektivu. Na to chceme upozorňovat,“ uvedl k protestu ve vysílání ČT24 předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství František Dobšík.

Fiala se nebrání dialogu

Mezi účastníky protestu přišel i ministr školství Petr Fiala. K dialogu o financování, regionálním školství a vysokoškolských zákonech je otevřený. „Já pozorně poslouchám všechny argumenty, které zaznívají, a snažím se je využívat pro mou práci, takže tak chápu i dnešní akci před ministerstvem školství,“ uvedl Fiala.

Krátce před 13. hodinou začali protestující vytvářet živý řetěz mezi ministerstvy, který měl symbolizovat propojení školských a kulturních oborů. „Studenti a herci k sobě měli vždycky blízko. Právě proto jsme tu my, abychom je podpořili v jejich problematice ve vztahu k ministerstvu školství a aby oni naopak podpořili nás ve věcech, které nás trápí u ministerstva kultury,“ uvedl prezident Herecké asociace Jiří Hromada

Petr Fiala přišel pozdravit účastníky blokády ministerstva školství
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Zúčastněné iniciativy a odbory v rámci platformy Stop vládě:

  • Českomoravský odborový svaz pracovníků školství
  • Herecká asociace
  • Odborový svaz pracovníků kultury a ochrany přírody
  • Odborový svaz pracovníků knihoven
  • Unie orchestrálních hudebníků
  • Unie profesionálních zpěváků ČR
  • Iniciativa Za svobodné vysoké školy

zdroj: stopvlade.cz

„Tristening“, nikoliv happening

Organizátoři definují akci termínem „tristening“ namísto běžného označení happening, které podle nich evokuje anglické slovo „happy“, tedy šťastný. Tristening podle nich plně odpovídá současné „tristní“ situaci v těchto dvou resortech.

Aktivisté a odboráři plánují v příštích dnech ještě uspořádat „blokády“ ministerstev zdravotnictví, práce a sociálních věcí a financí. Minulý týden už v Praze protestovaly 4 000 lidí. Odboráři nicméně ohlásili, že do prázdnin plánovanou stávku na protest proti vládě a jejím reformám nevyhlásí.