Ministerstvo chce, aby vězni pracovali. Inspiraci hledá v Německu

Ministerstvo spravedlnosti hledá v Německu inspiraci, jak snížit počet lidí, kteří se jako recidivisti vracejí do přeplněných věznic. Momentálně jich přitom je v Česku sedm z deseti. Ministr Robert Pelikán (ANO) proto navštívil moderní káznici v Drážďanech. Německý systém se snaží odsouzené motivovat, aby se o sebe po celou dobu sami starali a byli připravení na život bez mříží.

Drážďanská věznice odsouzeným hned po nástupu předává heslo: starejte se sami o sebe a pokud chcete, pracujte. „Toto vězení je zvláštní v tom, že v něm jsou speciální dílny pro lidi, kteří chtějí pracovat,“ vysvětlil saský ministr spravedlnosti Sebastián Gemkow.

Jednotlivé budovy věznice jsou propojené podzemními chodbami a z cel tak mohou vězni přecházet přímo do dílen. Za měsíc si tu někteří vydělají v přepočtu až 10 tisíc korun. „Ve věznici je například prádelna, pekárna, zámečnictví, čalounictví nebo řeznictví,“ vyjmenovala zástupkyně ředitele věznice v Drážďanech Rebecca Stange.

Trestanci mohou skončit v práci, kdy chtějí. Libovolně se mohou také sprchovat a sami si vařit přímo v cele. Podle českého ministra spravedlnosti je to dobrá inspirace. „Když vracíme vězně na svobodu, máme problém, že ztratili sebeobslužné návyky a zvykli si, že jim někdo určuje čas,“ vysvětlil Robert Pelikán (ANO).

Ministerstvo spravedlnosti chce, aby vězni pracovali (zdroj: ČT24)

Drážďanská věznice ale v roce 2000 vyrostla na zelené louce a stála v přepočtu přes dvě miliardy korun. „Zatímco věznice v Drážďanech je úplně nová a byla koncipována a budována již jako věznice, v Česku jsme nové věznice téměř nebudovali,“ upozornil generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal.

V saských káznicích je podle konzulátu v současnosti asi sto Čechů, nikdo z nich nechce využít možnosti odpykat si trest v Česku.

V českých věznicích pracuje zhruba každý druhý práceschopný odsouzený a podle bývalých vězňů je zatím problém práci ve vězení získat. Ministerstvo přitom chce, aby pracovali všichni, kteří můžou. Díky vzdělání a získání pracovních návyků by mohla podle ministerstva recidiva českých vězňů klesnout ze sedmdesáti až na padesát procent.