Krajská zdravotní chystá svěřit IT soukromé firmě

Praha - Krajská zdravotní společnost v severních Čechách chystá projekt gigantický rozměrů. Za téměř čtyři miliardy plánuje modernizovat informační technologie a svěřit je privátnímu správci. Nemocnice se chce tímto krokem zbavit dohledu nad počítači, sítěmi a databázemi. Toho by se nově měla ujmout právě soukromá firma. Kolem nákladného projektu se však množí pochybnosti - především proto, že společnost nedávno obnovila počítačové vybavení i z evropských peněz.

Na údržbě a obnově sítí pracuje severočeský obr pěti nemocnic průběžně už několik let. Ročně utratí kolem 80 až 120 milionů korun. Teď se chce ale IT náhle zbavit úplně. A zaplatí mnohem víc. Podle zadávací dokumentace - ročně 330 milionů bez DPH.

Podle mluvčího Krajské zdravotní Jiřího Vondry se musí dohnat dřívější podfinancování této oblasti. Možnosti komplexní správy ICT se všemi garancemi od profesionála jsou prý úplně jiné. Opačný názor na projekt má však senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz), podle níž je současná technika na velmi vysoké úrovni a není proto potřeba ji měnit.

Nemocnice Krajské zdravotní společnosti
Zdroj: ČT24

Jednou z hlavních podmínek pro získání zakázky je cena. V tomto případě ale tvoří jen něco málo přes polovinu. To není možné třeba u fakultních nemocnic ministerstva zdravotnictví. Podle 1. náměstka ministra zdravotnictví musí v těchto případech cena tvořit vždy 80 procent.

Na počítačové technologie získává Krajská zdravotní i podporu z evropských fondů. V letech 2008 až 2011 to bylo přes 60 milionů korun. O další dotace usiluje i teď. K pronájmu majetku zaplaceného z fondů ale musí získat souhlas regionální rady pro evropské dotace. Rada ale v současné chvíli žádné takové stanovisko na stole nemá.

O zakázku usiluje víc než třicítka firem. Obálky s nabídkami se mají otevírat už za necelý měsíc. Úplnou kontrolu nad nemocniční informatikou má vítěz získat na dobu deseti let. „Není to vůbec šťastné. Mám pocit, že se outsourcing honí na poslední chvíli před krajskými volbami,“ míní senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz).

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)