Sehnat brigádu na léto je rok od roku obtížnější

Praha – Letních brigád v Česku stále ubývá. Agentury mluví asi o šestiprocentním poklesu. Nezaměstnanost v zemi se nyní pohybuje kolem osmi procent. Pokud tedy mají firmy víc zakázek, snaží se spíš využít vlastní zaměstnance. Nejvíc míst navíc firmy nabízejí v květnu, během prázdnin už se nové inzeráty tolik neobjevují. Odměna za brigády ale zůstává stejná, nejčastěji od šedesáti do devadesáti korun na hodinu.

Tradičně nejlépe jsou na tom brigádníci v Praze, kde je vedle největší možnosti uplatnění i nejvyšší hodinová mzda. V metropoli průměrně dosahuje kolem devadesáti korun, zatímco v regionech dostanou studenti o dvacet korun méně. Naopak příliš možností nenabízejí firmy na severu Čech nebo v Moravskoslezském kraji. „Letos je brigád zhruba o pět až šest procent méně než loni. Ono to obecně souvisí s tím trochu horším vývojem na pracovním trhu,“ řekl ČT mluvčí LMC Tomáš Domrovský.

Ubývá nabídek do pohostinství, roste naopak oblast marketingu

Nejčastěji studenti pracují rukama, manuálních pozic je skoro polovina. Do kanceláří směřuje necelá třetina nabídek, zhruba stejné množství tvoří specializovanější pozice jako třeba programátoři. Podle Dumbrovského ale například v oblasti pohostinství a gastronomie počet příležitostí pro brigádníky klesá: „Docela výrazně roste počet nabídek v marketingu, typicky různé promoakce.“ Nejvíc si vydělají brigádníci v administrativě. Pozice s dobrým ohodnocením jsou ale rychle vybrané. Pokud už student brigádu objeví, měl by se tedy rozhodovat rychle. Stále populárnější jsou proto aplikace v mobilních telefonech, díky kterým je možné právě nabízenou brigádu okamžitě zamluvit.

Při hledání brigády by se měli studenti řídit stejnými pravidly jako při žádosti o práci. Zájemce by najednou neměl reagovat na příliš velký počet pozic a rozhodně by neměl lhát. Personalisté doporučují brigádu i těm, kdo zrovna peníze nepotřebují. Studenti tak získají cenné zkušenosti, které mohou využít při získávání práce.

Češi mimo jiné i proto jezdí hodně za prací i do zahraničí. Nejčastěji do Velké Británie, Německa, Rakouska a na Nový Zéland, kde si průměrně vydělají až 40 tisíc korun měsíčně. Kromě agentur je možné sehnat brigádu v cizině i přes evropský portál pracovních příležitostí EURES, kde je aktuálně přes milion inzerátů z celé Unie.

Reportáž Vandy Kašové a Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)