ČSSD: policie neměří všem stejným metrem

Praha - Představitelé opoziční ČSSD dnes naznačili, že policie při vyšetřování korupce neměří stejným metrem zástupcům opozice a vládní koalice. Podle místopředsedy ČSSD Jeronýma Tejce policie vyslala signál, že ti, kteří kradou nebo korumpují, půjdou za mříže, pokud jsou součástí opozice. Tejc měl přitom na mysli případ Davida Ratha, který porovnával s jinými kauzami typu ProMoPro či IZIP, které vyznívají do ztracena. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Poslanec a stínový ministr obrany Jan Hamáček ze stejné strany míní, že z vyšetřování Rathovy kauzy to vypadá, jako by v ČR existovaly dvě policie - jedna úspěšně šetří Rathovu korupci a druhá není schopna vyřešit kauzy vládních politiků. Ministr vnitra Jan Kubice ale dvojí metr při vyšetřování zásadně odmítá.

Tejc řekl, že může téměř s jistotou vyloučit, že by Rahův případ byl zinscenovaný. „Myslím, že ta kauza je účelová i neúčelová současně,“ uvedl ale. „Za účelové považuji to, že došlo pouze na Davida Ratha a že se policie takto masivně s takto skutečně masivním nasazením policistů, odposlechů zabývala krádeží v řádu 'jen' desítek milionů, nikoli těmi kauzami, jako je ProMoPro, jako je IZIP, jako je Opencard. To jsou řádově stovky milionů, případně miliard,“ prohlásil Tejc v narážce na známé kauzy, v nichž figurují jména politiků vládní ODS. Ministr vnitra Jan Kubice, který byl rovněž hostem pořadu, namítl, že se všechny kauzy vyšetřují. 

Podobněj jako Tejc smýšlí i Hamáček. „Já si kladu otázku, zda tady působí jen jedna policie, nebo je tady jedna policie na opozici a druhá policie na vládní činitele,“ uvedl Hamáček v pořadu Partie televize Prima. Policie podle něj v Rathově případě postupuje velmi profesionálně. V této souvislosti se prý však „až chce člověku povzdechnout“, že v ČR existují dvě policie a dvě státní zastupitelství. První, pracující na případu Ratha nasazuje odposlechy i stovky policistů a zatýká. Druhá, která šetří ty vládní kauzy, si podle Hamáčka ani nezajistí možnost udělat v kauze ProMoPro domovní prohlídky. „Byli bychom rádi, kdyby policie ve všech kauzách postupovala stejně intenzivně,“ dodal poslanec. Kdyby policie podle něj stejně intenzivně jako na Rathově případu pracovala na jiných kauzách, „možná, že by někteří ve vládě neseděli“.

Hamáček se také domnívá, že se šéfka sněmovny  Miroslava Němcová (ODS) nechovala v souvislosti s Rathovou kauzou nestranně. Od Němcové by prý uvítal méně aktivistické vystupování. Jeho dojmy prý sdílejí i další kolegové z ČSSD.