Kubice zpochybnil, že by u Rathova výslechu byl Almer

Praha - Ministr vnitra Jan Kubice v České televizi zpochybnil tvrzení zatčeného poslance Davida Ratha, že u jednání o uvalení vazby byl přítomen šéf Útvaru zvláštních činností Tomáš Almer. K výrokům ministra se kloní i poslanec za ČSSD Jeroným Tejc. Podle obou se spíš jedná o část strategie Rathovy obhajoby. Tejc ale zároveň mluvil o tom, že Rathova kauza je do jisté míry účelová – ne v otázce Rathovy viny či neviny, ale v tom smyslu, že jde o opozičního poslance – a že kauzy typu ProMoPro či IZIP vyznívají do ztracena. V Rathově případě jde navíc podle Tejce o desítky milionů korun, kdežto v těchto kauzách o stovky milionů. Kubice na to řekl, že se vyšetřují všechny kauzy. Dvojí metr naprosto odmítá.

Rath poslal už dříve špičkám ČSSD dopis, ve kterém si stěžuje na svou situaci a odmítá vazbu. Tvrdí, že se stal obětí machinací Kubiceho a Almera. V dopise také kritizuje Almerovo chování při jednom z výslechů. Měl se mu prý vysmívat při pouštění odposlechů. „Přijde mi velmi nepravděpodobné, že by u takového výslechu byl ředitel útvaru operativní dokumentace, téměř to vylučuji,“ prohlásil Kubice s tím, že on sám u výslechu nebyl. „Budu chtít, aby ta informace byla potvrzena či vyvrácena, a pokud bude potvrzena, aby byly učiněny určité kroky ve vztahu k panu řediteli, protože to nepovažuji za vhodné,“ reagoval Tejc. 

Člen výboru pro bezpečnost poslanecké sněmovny František Bublan (ČSSD) už dříve řekl, že kdyby se prokázalo, že ministr Kubice nějakým způsobem do kauzy zasahoval, měl by ve své funkci skončit. 

Podle poslanců ČSSD by případné Rathovo vystoupení ve sněmovně před hlasováním o jeho vydání mělo být veřejné. „Budu vždy hlasovat pro to, aby poslanec z jakékoliv strany mohl vystoupit,“ potvrdil dnes Tejc. Rovněž Kubice s Rathovým vystoupením problém nemá, nicméně Kubice poslancem není. Podobně se už dříve vyjádřila i dozorující státní zástupkyně Lenka Bradáčová. S účastí na poslanecké schůzi ale musí souhlasit i samotný Rath. 

Rathova aféra také vzbuzuje otázku, jestli poslanci mandátového a imunitního výboru nepřekročili hranice, když novinářům detailně líčili úterní slyšení obviněného kolegy - přestože setkání bylo neveřejné. 

Na nezvyklou otevřenost poslanců výboru si už v minulosti podle informací ČT stěžoval šéf útvaru pro odhalování korupce Tomáš Martinec. Dokonce kvůli tomu napsal dopis předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové. U Ratha se tak situace do jisté míry opakuje. Podle Němcové poslanci tak do jisté míry maří vyšetřování, nicméně ona nijak zasáhnout nemůže. Předsedou mandátového a imunitního výboru je šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ministr vnitra Jan Kubice se rovněž domnívá, že takové vyjadřování by za určitých okolností mohlo i ohrozit vyšetřování. Právě úniky informací policistům často komplikují práci. 

Kubice zároveň v pořadu řekl, že nesouhlasí se vznikem protikorupčního útvaru, který by podléhal přímo policejnímu prezidentovi Petru Lessymu. Takové řešení je podle něj nesystémové. Policejní prezident v lednu prohlásil, že by se měl nový útvar stát protějškem speciální skupiny protikorupčních žalobců, která by měla vzniknout při Nejvyšším státním zastupitelství. Dnes uvedl, že zatím možnost vytvoření útvaru zkoumá komise.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)