Jestli dá žalobce kauzu ÚOOZ, je jeho věc, zdůrazňuje Pavel Zeman

Kdo bude vyšetřovat kauzy, ve kterých figurují policisté, určuje vždy státní zástupce. Zdůraznil to v Otázkách Václava Moravce nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v reakci na stížnosti politiků, že případ související s nedávnou razií v řadách policie má řešit Generální inspekce bezpečnostních sborů, nikoliv Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

„Vysvětlil bych dozorovou činnost státního zástupce, poněvadž ta je zásadní, možná na ni v trestním řízení zapomínáme. Ale státní zástupce je skutečně pánem přípravného řízení, to znamená, že je na jeho odpovědnosti, který policejní orgán bude určitou věc vyšetřovat,“ konstatoval Pavel Zeman. Zdůraznil, že se vyjádřil pouze v obecné rovině.

Dodal také, že v rozhodování žalobce o výběru policejní složky, která bude konkrétní případ vyšetřovat, nesmí být svévole. Státní zástupce tak může ponechat konkrétní kauzu určitému policejnímu útvaru třeba proto, že už ji má rozpracovanou a teprve během vyšetřování se ukázalo, že v ní figurují i policisté.

Šéf žalobců ÚOOZ pochválil

Podle Pavla Zemana funguje takzvaný protimafiánský útvar dobře. Politici by se podle jeho slov měli spíš zaměřit na podstatu celé kauzy, tedy proč vůbec k úniku informací ze strany policejních složek docházelo.

Pavel Zeman v OVM: Pánem přípravného řízení je žalobce (zdroj: ČT24)

Pokud by se prokázalo, že někdo z policie, ozbrojených složek nebo justice vynášel informace ven, považoval by to za vážné provinění. Znamenalo by to, že ve složkách je nějaký citlivý obsah. Zároveň by ale celá kauza rovněž ukázala, že složky činné v trestním řízení jsou schopné se s únikem informací samy vypořádat.

Útvar Roberta Šlachty je trnem v oku ODS

ÚOOZ dlouhodobě překračuje své kompetence hlavně podle poslanců ODS. Jana Černochová se obává, že se z útvaru stává spíš mocenské centrum. „Ministr Chovanec i premiér Sobotka k tomu byli doposud bohužel přehlíživí, dost možná jim to i vyhovovalo, takže jsem zvědavá, jak s novými informacemi naloží,“ uvedla Černochová, která předpokládá, že se na toto téma brzy sejde stálá komise pro kontrolu GIBS. Hlasitou kritikou na adresu ÚOOZ nešetřil ani poslanec Marek Benda.

Někteří poslanci také kritizovali to, že vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová případ nepředala Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), která by se měla trestnou činností policistů zabývat. Po razii navrhlo pražské vrchní státní zastupitelství vazbu dvěma ze tří obviněných v kauze neoprávněného předávání informací z trestních řízení. Jedná se o bývalého policistu Igora Gáboríka a detektiva protikorupčního útvaru Radka Holuba.

Je lepší zákon o státním zastupitelství stáhnout, než sledovat politické vášně a „tvořivé zásahy“

Nejvyšší státní zástupce se v pořadu ČT24 také přiklonil ke stažení nového zákona o státním zastupitelství z jednání Poslanecké sněmovny. „Byl bych nerad, aby došlo ke tvořivosti ve vztahu k zákonu o státním zastupitelství,“ uvedl a dodal, že by bylo lepší počkat na klidnější politickou atmosféru. O zákoně, který upravuje činnost veřejných žalobců, je podle něj nutné rozhodovat s chladnou hlavou.

Obává se i toho, že poslanecké zásahy do předlohy by omezily nezávislost státních zástupců. „Začínám se přiklánět k tomu, že je lepší současný právní stav,“ prohlásil. Poslanci by se v prvním čtení měli zákonem zabývat na příští schůzi, která začíná v úterý 24. května.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nový zákon o statním zastupitelství předkládá ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Počítá třeba se zřízením takzvaného protikorupčního speciálu, který má stíhat korupci a hospodářské a majetkové trestné činy. Své stanovisko už Pavel Zeman podle svých slov ministrovi sdělil. „Nechávám to na něm. Je to on, kdo má možnost stáhnout ten zákon z jednání Poslanecké sněmovny,“ dodal Zeman.