Zemanovci vsadí na internet, Suverenita na Bobobus a buchty

Praha - Menší strany dnes ladily strategie pro nadcházející krajské, senátní i prezidentské volby. Vlastní konference a shromáždění v Praze pořádali lidovci, Strana práv občanů - Zemanovci i Suverenita Jany Bobošíkové. Podle předsedy Zemanovců Vratislava Mynáře bude případný úspěch v krajích ideální pro podporu prezidentské kandidatury Miloše Zemana a pak i pro šance ve volbách do sněmovny. Suverenita zase oznámila, že bude do senátních voleb navrhovat kandidáty společně s ostatními politickými stranami.

Podle Zemana by bylo minimálním úspěchem překonání pětiprocentní hranice v co největším počtu krajů. „Co bude nad to, bude příjemné a budu rád,“ řekl ČT. Do senátních voleb podle něj strana postaví i velmi výrazné osobnosti, které jsou známé. Voličům pak Zemanovci slibují přímou volbu starostů a hejtmanů nebo důraz na investice v krajích.

Do podzimních voleb chce SPOZ investovat 20 milionů korun. Většinu už má na stranických účtech. Vsadí na kontaktní kampaň. „Myslím, že doba Zemáků a možná i billboardů je pryč. Je potřeba s lidmi komunikovat dnes a denně, k tomu dnes samozřejmě slouží sociální sítě a internet,“ domnívá se Mynář.

Bobošíková: V Senátu velký úspěch neočekáváme, v podstatě ho chceme zrušit

Suverenita Jany Bobošíkové bude mít kampaň pro podzimní i prezidentské volby společnou, do každé chce investovat asi dva miliony korun. Už koncem srpna vyjede mezi lidi Bobobus. Kampaň bude mít i domácí ráz. „Když někdo peče buchty, tak je to poměrně levné. A my jsme ty buchty, co pečou buchty… Budeme rozdávat svůj program, svoje myšlenky a trochu buchet,“ poznamenala místopředsedkyně strany Jana Volfová. Příznivci Jany Bobošíkové dnes na ideové konferenci Suverenity začali podepisovat i petici za její kandidaturu na prezidentku.

Petice za Janu Bobošíkovou
Zdroj: ČT24

„Obě kampaně budou hodně svázány s mou osobou, to netajím. Už v tuto chvíli jezdí nějaké polepené autobusy a vznikají místa, na kterých lidé podepisují mou petici,“ řekla České televizi Bobošíková. Strana má podle ní velké šance hlavně ve Středočeském kraji a na Vysočině. „V senátních volbách velký úspěch neočekáváme, a v podstatě my usilujeme o zrušení Senátu, takže se na ty volby nebudeme zas tak soustřeďovat,“ dodala. Pro Suverenitu bude podle ní úspěchem, když pětiprocentní hranici zdolá alespoň v některých krajích.

Reportáž Olgy Málkové a Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)