Lidé si připomínají 70. výročí atentátu na Heydricha

Praha - V Česku si lidé tento víkend připomínají 70. výročí atentátu českých parašutistů na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha z 27. května 1942. Například v Thomayerových sadech v Praze - Libni se mohli zájemci seznámit s tím, jaký byl výcvik odbojářů, jak fungovaly dobové zbraně, jak vypadala prvorepubliková a protektorátní móda. V Řešici na Znojemsku zase uctili památku tamního rodáka, plukovníka in memoriam Adolfa Opálky, který se na přípravě atentátu významně podílel. Ve Smolině na Valašsku se pak vzpomínalo na plukovníka in memoriam Josefa Valčíka.

Dvoudenní vzpomínkový cyklus věnovaný Jozefu Gabčíkovi a Janu Kubišovi, hrdinům operace Anthropoid, nese název Muži odplaty. Praha 8 ve spolupráci s vojensko-historickými institucemi v jeho rámci nabídla pestrý program pro pamětníky i později narozené. Lidé se také dozvěděli, jak fungoval britský výcvikový tábor, kterým Gabčík i Kubiš prošli. 

Hlavní bod programu si organizátoři nechali až na den 70. výročí atentátu, tedy na neděli. V sadech se odehraje komentovaná rekonstrukce útoku obou parašutistů. Zahájena bude na minutu přesně, v 10:35. Unikátní rekonstrukci odvysílá program ČT24 v přímém přenosu.

Pietního aktu v Řešici se zúčastnil i herec Radoslav Brzobohatý, který si plukovníka Opálku zahrál ve filmu Atentát před 48 lety. Přítomní si mohli poté poslechnout koncert vojenské hudby a zhlédnout seskok paravýsadkářů z vrtulníku. 

Ve Smolině památku Josefa Valčíka, který rovněž atentát připravoval, uctila polní mše. Jeho rodina ho neprozdradila, i když za cenu 14 popravených.

Už ráno vyrazily tři stovky vojáků i civilistů z Česka, Slovenska a Polska ze Tří Studní na Žďársku na dálkový pochod k uctění památky válečných výsadkářů a partyzánů. Zhruba třicetikilometrová trasa vedla po památných místech druhé světové války ve Žďárských vrších. Trasa pochodu vedla lesnatým územím, kde za druhé světové války působili výsadkáři z Anglie i z tehdejšího Sovětského svazu, stejně jako partyzánské a odbojové skupiny. Military pochod Vysočina je letos pořádán poprvé, kvůli velkému zájmu se zřejmě stane tradicí. 

Nedělní výročí atentátu si Pražané připomenou i na dalších místech metropole. Milovníci historických vozidel by neměli zmeškat konvoj vojenských historických klubů, který bude kopírovat trasu Heydrichovy poslední cesty. Účastníci položí květiny k pomníku parašutistů a českého odboje u místa atentátu v Kobylisích a u kostela sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, kde při přestřelce s okupanty Gabčík, Kubiš a další členové odboje přišli o život.

Čelní představitelé státu, včetně šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga a ministra obrany Alexandra Vondry, v neděli zahájí dlouho očekávanou výstavu s názvem Atentát na Heydricha - 70 příběhů Paměti národa. Výstava nepopisuje jen samotnou operaci Anthropoid, ale také události, které následovaly: vyvraždění Lidic a Ležáků a popravy na Kobyliské střelnici. Expozice je umístěna do dřevěné stavby na Karlově náměstí připomínající koncentrační tábor.

Své první návštěvníky přivítá v neděli také výstava Protektor smrti, kterou bude dílem hostit spodní část Václavského náměstí a dílem Valdštejnská zahrada.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)