Hrdinů si musíme vážit, protože jich zas tolik nemáme

Praha – Právnička Dagmar Raupachová, příbuzná výsadkáře Jana Kubiše, který se podílel na atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, vzpomínala ve Studiu ČT24 na to, jak čin jejího vzdáleného strýce nepříznivě ovlivnil historii její rodiny. Přesto položila důraz na to, že hodnotám jako čest a národní hrdost je potřeba něco obětovat.

Dagmar Raupachová, jejíž matka byla sestřenicí Jana Kubiše v druhé linii. „V celé té příbuzenské ose to byla vlastně první rodina, která celou událost v koncentračním táboře přežila,“ uvedla Raupachová. Její matce bylo v době pobytu v koncentračním táboře zhruba dvanáct let. „Ti nejbližší byli ihned zastřeleni, ostatní šli do koncentračního tábora,“ přiblížila represivní dopad nacistického režimu na příbuzné Jana Kubiše. Podle svých slov nemá informace o dalších příbuzných proslulého českého výsadkáře.

„Jako malý prcek jsem samozřejmě v rodině zaregistrovala, že se o tom mluvilo, ale pro malé dítě je neuchopitelná představa, že někdo položí život za svůj národ a vlast, ale stejně jsem tam cítila něco výjimečného. Když jsem pak přišla do školy, měla jsem tendenci se s tím chlubit a paní učitelka mi, jistě v dobrém řekla: 'Neříkej to tolik nahlas.' Tam jsem pocítila veliký rozpor…“ zavzpomínala ve Studiu ČT24 Raupachová.

Později po listopadu 1989 slyšela od některého z politiků, že kdyby nebylo takových, jako byl Jan Kubiš, válce by nepadlo za oběť tolik lidí. „Samozřejmě, že pak následovalo tolik bolesti, ale možná by bylo dobré si uvědomit, že veličiny jako čest a hrdost národa, možnost jít se vztyčenou hlavou jsou hodnoty, které nikdy nedostaneme zadarmo,“ uvedla Raupachová s tím, že bychom si svých hrdinů měli více vážit, protože jich bohužel zas tolik nemáme.

Dagmar Raupachová ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)