Razie ÚOOZ: Dva z obviněných poslal soud do vazby

Soud poslal do vazby dva ze tří obviněných v kauze neoprávněného předávání informací z trestních řízení. Návrh na vazbu podala v pátek státní zástupkyně Lenka Bradáčová, třetí obviněný byl podle ní propuštěn na svobodu. Trojici zadržel ve středu Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), stíháni jsou za zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, podplácení a neoprávněný přístup k počítačovému systému. Obviněni jsou detektiv protikorupčního útvaru Radek Holub, bývalý policista Igor Gáborík a bývalý středočeský celník Pavel Šíma.

Policie se případem zabývá od srpna 2013. Po roce bylo vyšetřování delegováno na ÚOOZ, přestože podle obecné příslušnosti by případ spadal pod Generální inspekci bezpečnostních sborů. Důvodem byla podle Bradáčové „ekonomika a samotné naplnění účelu trestního řízení“. 

Podle reportéra ČT Jiřího Hynka měla skupina zadržených ovlivňovat minimálně dvanáct kauz, včetně případu Nemocnice na Homolce. Vedle úniků z policejních spisů měli zjišťovat i to, kdo je vyšetřován, kdo půjde na výslech, a snažit se určit směr, jakým se má výslech i další vyšetřování ubírat.

  • Igor Gáborík (obviněný): bývalý policista v současnosti podniká v detektivních službách, média ho už dříve spojovala s vlivnými pražskými lobbisty, které prý zásoboval informacemi z vyšetřování, a údajně měl vazby i na Radovana Krejčíře. Jeho jméno figuruje i v korupční kauze Nemocnice Na Homolce.
  • Radek Holub (obviněný): Vysoce postavený detektiv protikorupčního útvaru působí na ÚOKFK od roku 2011. Dříve pracoval na pražském odboru hospodářské kriminality. Dosud nepotvrzená zůstávají jména i některých detektivů z Kongresové ulice v Praze, kde hospodářská kriminálka sídlí.
  • Pavel Šíma (obviněný): člen Celní správy ČR, podle mluvčí Generálního ředitelství cel už je postavený mimo službu; skupině měl dodávat informace o finančních tocích firem.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ale kritizoval, že případ nespadá pod GIBS: ÚOOZ a státní zastupitelství budou v budoucnu muset tento postup vysvětlit, pokud to vyšetřování umožní. Chovanec ve čtvrtek připomněl, že jde už o druhý případ kriminality v řadách policie, který inspekce neřešila. Loni v říjnu ÚOOZ zasahoval v Olomouckém kraji v případu s krycím názvem Vidkun, v němž jde údajně o ovlivňování některých trestních kauz a úniky informací z trestních spisů.

Policie v nejnovějším případu obvinila policistu, bývalého policistu a celníka po tříletém vyšetřování. Za přijetí úplatku hrozí obviněným tři až deset let vězení, za podplácení jeden rok až šest let odnětí svobody.