Vojáci z afghánské armády cvičí v Libavé

Libavá -  Vojáci z Afghánské národní armády cvičí ve vojenském prostoru Libavá. Spolu s 10. jednotkou českého provinčního týmu (PRT) se připravují na odlet do Afghánistánu, kde je čeká společná mise, zaměřená mimo jiné na hledání nevybuchlých výbušnin. Jednotka vyrazí do Afghánistánu letos v srpnu. Jde vůbec o první společné cvičení českých a afghánských vojáků.

Výcvik je zaměřený především na sladění činností, které mohou v misi nastat ve chvíli útoku. Nejčastější formou napadení je střelba z velké vzdálenosti a improvizovaná výbušná zařízení.   

„Hlavním cílem je vzájemně sladit jednotlivé prvky jednotky. Výcvik jsme zaměřili na zdokonalování taktických drilů, střelby z ručních i lafetovaných zbraní, obranu proti nástražným výbušným prostředkům a řízení vozidel. Prostředí a podmínky pro činnost našich vojáků se snažíme maximálně přiblížit skutečné zátěži, která nás čeká v Lógaru,“ řekl velitel PRT Josef Kopecký.

„Vojáci cvičí s novými útočnými puškami CZ 805 BREN a pistolí CZ 75 Phantom, kterými budou v Afghánistánu vyzbrojeni. Za sebou již mají denní i noční střelby z ručních zbraní a zbraní, které jsou lafetované na obrněných vozidlech IVECO a Pandur,“ uvedla armáda na svém webu.

Intenzita výcviku PRT se každým dnem stupňuje. V dalších dnech se vojáci zaměří například na činnost při napadení základny nebo doprovody a ochranu civilních expertů. Procvičuje se také navádění letecké podpory a aeromobilní přesuny. Vojáci se v rámci přípravy seznámí i s aktuální epidemiologickou a hygienickou situací v Afghánistánu. Seznámeni už byli i s nebezpečnou afghánskou faunou.

Telefonát Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)