Protikorupční policie zasahuje v ČKD Praha DIZ, firmě majitele hokejové Sparty

Protikorupční policie spolu s celníky a pracovníky finanční správy zasahuje ve společnosti ČKD Praha DIZ, která se podílela na stavbě tunelu Blanka. Prohledává také areál na pražském Bohdalci, kde sídlí celá skupina ČKD Group. Informaci přinesl server iDNES.cz. Firma patří miliardáři Petru Speychalovi, který vlastní i hokejový klub Sparta Praha. Detektivové podle Lidových novin dlouhodobě prověřují, zda z firmy nemizí nezdaněné stamiliony do daňových rájů.

„Pracovníci týmu Daňová kobra provádějí úkony trestního řízení v rámci případu, kterým se zabýváme. Podávání informací si vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. „Jelikož se jedná o prvotní fázi trestního řízení, neposkytujeme o věci žádné informace,“ dodala pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. 

Firmy v databázi Panama Papers

O Speychalovi se mluví i v souvislosti s kauzou Panama Papers. V databázi je jeho jméno u dvou záznamů. Nic nelegálního to znamenat nemusí. Podle Lidových novin se ale zásah může týkat právě offshore společností. 

„Šetří se podezření z rozsáhlých daňových úniků, které mohlo probíhat v dodavatelském řetězci. Celé to souvisí s rozsáhlou akcí z podzimu 2014 u skupiny asi 70 lidí a zároveň s toky peněz do zahraničí, včetně offshore destinací,“ řekl novinám důvěryhodný zdroj z blízkosti vyšetřování.

Jelikož případ vyšetřuje protikorupční policie a dozoruje ho vrchní státní zastupitelství, je podezření, že by úniky mohly přesáhnout 150 milionů korun.

V září 2014 zadržela policie Speychala při razii, která souvisela s údajným krácením daní a vydáváním fiktivních faktur. Po podání vysvětlení byl ale propuštěn bez obvinění.

Speychal se měl zbavovat majetku

Finanční správa nyní podle serveru na firmu podala zajišťovací příkaz. Její pracovníci tak mohou zadržet peníze nebo majetek ČKD Praha DIZ, dokud firma neuhradí částku uvedenou v příkazu. Pravděpodobně půjde o daň, kterou firma neuhradila. Speychal se prý v posledních měsících zbavoval majetku, začátkem roku prodal pozemky ve Vysočanech za 400 milionů korun. 

ČKD Praha DIZ se podílela i na výstavbě tunelu Blanka. Vysoutěžila zakázky za čtyři miliardy korun bez DPH. Byla dodavatelem technologie, nainstalovala ale také kabely, které nevydržely přívalový déšť. Otevření tunelu se kvůli tomu o několik měsíců odložilo. Firma se nyní s městem soudí o vícepráce za 600 milionů korun. Podle šéfreportéra Lidových novin Adama Junka mohla i část těchto peněz skončit v daňový rájích.