Děti iráckých uprchlíků zasedly do školních lavic. Musí se nejdříve zdokonalit v češtině

Děti iráckých uprchlíků žijících v Česku začaly v Třinci chodit do školy. Jako první se musí zdokonalit v češtině. Nečekalo se totiž do doby, než si jazyk lépe osvojí. Se začleňováním mezi spolužáky jim pomáhá také asistentka pedagoga.

Děti, které přišly ve skupině iráckých křesťanských uprchlíků v rámci projektu Generace 21, nastoupily do školy. Protože se rodiny hlásí ke křesťanské víře, navštěvují děti církevní základní školu. Umístili je ale do nižších ročníků, než by odpovídalo jejich věku. Je totiž hlavní, aby měly dostatek času se zorientovat a zdokonalit se v češtině, kterou budou ve škole potřebovat v dalších předmětech.

„Zatím neumí tak dobře česky, aby zvládly běžnou výuku. Jsou schopny jenom jednoduchých vět, znají základní slovíčka,“ přiblížila redaktorka ČT Tereza Krumpholzová. Vzdělávají se v kolektivu ostatních dětí, k dispozici mají ale i asistentku, která je rovněž doprovází na cestě do školy i ze školy.

„Děti školu navštěvují zatím jen několik dní, proto je podle vedení předčasné hodnotit, jak se vše osvědčilo a jak zatím vše funguje. Podle mluvčího Slezské diakonie, která se o uprchlíky v Moravskoslezském kraji od začátku stará, jsou ale děti spokojené a zatím se do školy těší,“ dodala Krumpholzová.

Děti iráckých uprchlíků žijících v Moravskoslezském kraji začaly chodit do školy (zdroj: ČT24)

Vedení školy i učitelé se snažili na příchod nových žáků připravit, pozornost při tom zaměřili i na stávající školáky, které například seznamovali s příběhy rodin běženců. Škola čerpala zkušenosti i od kolegů, kteří už cizince do českých tříd začleňovali, a snaží se podle toho řídit. Ať už pedagogové, nebo ostatní zaměstnanci školy prošli i speciálním školením. 

Přesidlování iráckých křesťanů

Podle Zdeňka Kašpárka ze Slezské diakonie pocházejí uprchlíci z oblasti Mosulu. Do České republiky byli dopraveni z uprchlického tábora v Erbílu v iráckém Kurdistánu v únoru a březnu tohoto roku po prověření bezpečnostními složkami a absolvování lékařských prohlídek. Po příletu do Česka nejdřív pobývali ve Smilovicích, dočasně pak pobývali v areálu v Soběšovicích, než se pro ně podařilo sehnat byty.

Uprchlíky přivezl do Česka se souhlasem vlády Nadační fond Generace 21. Vláda ale před časem program přesídlení iráckých křesťanů zrušila, protože část z nich v zemi být nechtěla. Někteří odjeli do Německa, někteří se vrátili do Iráku. Ve skupině v Moravskoslezském kraji ale problém s odchodem lidí nenastal.