Když selže ochrana: „Pilulky po" jsou na vzestupu, většinu spotřebují ženy starší 25 let

V Česku už jsou skoro rok k dostání „pilulky po“ - neboli pohotovostní antikoncepce bez předložení občanského průkazu. Jejich výdej se sice o něco zvýšil, nepotvrdily se ale obavy některých lékařů, že začnou ženy tyto pilulky využívat místo antikoncepce a přestanou chodit ke gynekologům. Průzkum také vyvrací mýtus o nezodpovědném mládí, pohotovostní antikoncepci totiž ze dvou třetin užívají ženy starší 25 let.

Zatímco klasickou hormonální antikoncepci v Česku užívá přes milion žen, jednorázových nouzových pilulek se loni do lékáren dostalo necelých 77 tisíc. Typy pilulek se liší, jeden zastavuje ovulaci, druhý vyvolá menstruaci. Ale cíl je stále stejný, a to zabránit nechtěnému otěhotnění. Čím dříve po pohlavním styku si žena pilulku vezme, tím je výsledek jistější. Jako hraniční doba se u přípravků uvádí 72 hodin, někdy až 120 hodin.

Zatímco klasickou antikoncepci znaly československé ženy už od 60. let minulého století, tu nouzovou mají k dispozici od roku 1985. Další změna nastala před pěti lety, kdy se výdej pohotovostní antikoncepce zvolnil a ženy už nemusely pro recept k lékaři, dala se koupit po předložení občanky. A od loňska už nepotřebují žádný doklad. 

„Panovaly jisté obavy, že to začnou ženy brát místo té antikoncepce, že přestanou chodit ke gynekologům, protože to není příjemné nás navštěvovat - to se naštěstí nepotvrdilo,“ konstatuje Tomáš Fait z Gynekologicko-porodnické kliniky VFN v Praze. Podle průzkumu si pro pohotovostní antikoncepci nejčastěji dojdou ženy, u kterých dojde k selhání ochrany, kterou používají. 

Spotřeba pohotovostní antikoncepce roste (zdroj: ČT24)

Podle lékařů je metoda bezpečná, může ale rozhodit menstruační cyklus. „Název napovídá, že je nouzová, tak by se neměla užívat pravidelně - doporučuje se dokonce maximálně jednou za měsíc,“ zdůrazňuje Tomáš Fait. 

České ženy nemají zájem jenom o nouzovou antikoncepci, ale taky o takzvané potratové pilulky, které se v tuzemsku objevily před dvěma lety. Ty umožňují ukončit těhotenství zpravidla do devátého týdne. Podle lékařů je ale užívají ženy, které by jinak šly na klasickou interrupci. Počty potratů tak v Česku dál klesají.

Vydáno pod