IZIP: Náklady dvě miliardy, výsledek nula od nuly

Praha – Výsledkem projektu elektronických zdravotních knížek zůstávají utracené dvě miliardy s prokazatelně nulovým efektem. Šéf IZIPu Jiří Pašek přiznal, že sám netuší, zda vůbec díky nim Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ušetřila. Přitom právě úspora byl před deseti lety, kdy pojišťovna on-line knížky zaváděla, nejčastěji skloňovaným argumentem.

IZIP by mohl fungovat za předpokladu, že by byl pro všechny lékaře povinný. Přesto za něj VZP utratila v minulých deseti letech dvě miliardy. Pojišťovna k utraceným penězům mlčí od minulého čtvrtka, kdy ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) oznámil konec projektu. Přiznání šéfa IZIPu, který nemá o případné úspoře tušení, ho jen utvrdilo v tom, že se rozhodl správně.

K málu lidí, kteří stále ještě IZIP obhajují, patří jeho zakladatel a europoslanec Miroslav Ouzký. Ten prodal své akcie neznámé švýcarské firmě. „Pilotní projekty, které probíhají z rozhodnutí VZP jako jediného majitele dnes ve dvou regionech, ukazují samá pozitivní čísla,“ prohlásil před několika dny Ouzký. „Vůbec žádná data, nebo aspoň nějaké signály o tom, zda je něco málo k dispozici, nejsou,“ kroutí hlavou ministr, který kvůli utraceným miliardám zvažuje trestní oznámení.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod