Na Prahu se v srpnu chystá Prague Pride, průvod homosexuálů

Praha - V půlce srpna pražské ulice opět zaplní druhý ročník duhového průvodu hrdosti homosexuálů Prague Pride. Touto akcí vyvrcholí druhý ročník stejnojmenného týdenního festivalu sexuálních menšin. Přehlídka si dělá ambice stát se tradicí, má ale i hlasité odpůrce. Premiérový Prague Pride nalákal loni do metropole přes osm tisíc lidí, letos by to mělo být ještě víc. Akce by měla být prezentována i na místech jako DOX či Národní divadlo.

Někdo pro, někdo proti

Akce se bude konat pod záštitou pražského primátora. Symbolicky tak podpořil akci gayů a leseb i přes loňskou kritiku. Proti Bohuslavu Svobodovi se postavil třeba vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek, který označil homosexuály za devianty, nebo arcibiskup Dominik Duka.

„Domnívám se a trvám na tom stejně jako minulý rok, že tato akce je vyjádřením liberalismu a tolerance, proto ji podporuji,“ říká Bohuslav Svoboda, primátor hlavního města.

  • Homosexuálové zdroj: ČT24
  • Gayové v Praze autor: ČT24, zdroj: ČT24

Akce Prague Pride získala ocenění bePROUD za počin roku. Organizátoři vybírali ze 30 projektů. „Prague Pride měl jedinečný ohlas v médiích, ale i ty menší projekty mají pro komunitu velký význam,“ tvrdí Lukáš Sapík, spoluorganizátor beProud.

Peportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)