Musíme u sebe nosit občanky? A jak lze prokázat totožnost jinak

Starší generace má možná ještě zažité povinné nošení občanských průkazů, tento zákon už ale 16 let neplatí – povinné je pouze prokázat svou totožnost. To lze ale i jinými způsoby než předložením občanky. Buď má člověk u sebe řidičský průkaz či cestovní pas, nebo mohou policisté ověřit totožnost alternativně podle údajů z evidence obyvatel: podle Nejvyššího správního soudu dokonce může stačit pouhé jméno, příjmení a datum narození. Za to, že u sebe nemáte doklady, tedy nemůžete dostat pokutu – můžete ale strávit čas na policejní stanici, pokud si policie nebude jistá uvedenými údaji.

Diskuzi okolo nošení občanských průkazu vzbudilo nedávno zveřejněné video, na kterém smíšená policejní a vojenská hlídka poměrně ostře zakročila proti mladíkovi, který neposlechl výzvu k prokázání totožnosti. Postup policie kritizoval ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), podle kterého v policii přetrvává pocit, že každý u sebe musí nosit občanský průkaz, což dávno není pravda.

Ministr spravedlnosti k tomu v Interview ČT24 uvedl, že zákon podobné situace popisuje jasně. Policie má právo požadovat prokázání totožnosti ve vyjmenovaných případech (viz níže).

Ty jsou však v zákoně popsané velice široce, takže se tam vejde celá řada situací. Policie třeba může požadovat prokázání totožnosti, pokud člověk odpovídá popisu hledané nebo pohřešované osoby – a těch je v databázi opravdu mnoho.  

„Prokázání totožnosti samozřejmě uděláte tím, že předložíte občanský průkaz. Nicméně když ho nemáte, je policie povinná poskytnout potřebnou součinnost k tomu, abyste se identifikoval,“ sdělil Pelikán.

„Sám jsem to několikrát zažil. Jednou si policejní hlídka nechala poslat do mobilu z databáze mou fotografii. Podruhé se mne ptala na rodné příjmení matky, které si telefonicky ověřila,“ popsal své zkušenosti ministr. 

Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan ovšem postup mužů v uniformě ve zmíněném nedávném případě hájil s tím, že muž odmítl uposlechnout i výzvy policistů, aby předložil alespoň odpovídající doklad nebo poskytl své nacionále k ověření totožnosti v evidenci obyvatel.

Zde si však policie protiřečí, neboť ve vyjádření, které vydala, uvádí také doslovnou citaci policistových slov: „Policista ho vyzval konkrétně slovy: Jménem zákona mi předložte váš doklad totožnosti, jinak budete předveden k prokázání totožnosti na MOP Karlín!“ O ověřování údajů z evidence obyvatel zmínka chybí.

Policejní zákrok začala prověřovat veřejná ochránkyně práv (zdroj: ČT24)

Incident už prošetřuje ombudsmanka Šabatová, podle které mohou panovat pochybnosti o tom, zda byl postup policie v pořádku: „Z veřejně dostupných zdrojů a z navazujícího tiskového prohlášení mluvčího pražské policie vyplývají možné pochybnosti o zákonnosti postupu policie,“ stojí na webu veřejné ochránkyně práv

Typově šlo ovšem o trochu jiný případ, než když člověk doklady nemá, ale s policisty na ověření totožnosti spolupracuje. 

Soud se zastal policie, která legitimovala ženu ve vlaku

Policisté totiž mohou totožnost ověřit alternativně podle údajů z evidence obyvatel. Ta obsahuje třeba rodné příjmení matky, co uváděl jako příklad ministr Pelikán, stačí ovšem uvést pouze své jméno, příjmení a datum narození, jak konstatoval Nejvyšší správní soud.

Ten řešil případ právničky Zuzany Candigliotu, kterou ve vlaku při běžné kontrole zaměřené na běžence policisté požádali o doklady. Žena to však odmítla s tím, že jsou rutinní prohlídky, při nichž musí lidé automaticky předkládat doklady policii, nesmysl. Následně ji hlídka odvedla na policejní stanici.

Právničky se sice zastal krajský soud, podle kterého byl postup policie nezákonný. Nejvyšší správní soud ovšem verdikt zrušil s tím, že byla výzva k prokázání totožnosti v souladu se zákonem. Policisté totiž ženu kontrolovali v mezinárodním vlaku během bezpečnostní akce.  

obrázek
Zdroj: ČT24

„Po odmítnutí prokázání své totožnosti předložením občanského průkazu byla policisty poučena, že postačí, pokud jim sdělí své jméno, příjmení a datum narození. Byl respektován původní účel prováděné kontroly, tj. zjištění přítomnosti cizinců bez povolení k pobytu, nikoliv kontrola povinnosti mít u sebe vždy doklad totožnosti,“ stojí ve vyjádření NSS.

Dalším způsobem, jak prokázat totožnost, když u sebe nemáte doklady, je to, že se za vás zaručí jiná osoba, která vás zná, a ona sama má doklad totožnosti u sebe. Nacházíte-li se v blízkosti bydliště, můžete se i domluvit, že si pro doklad totožnosti zajdete s policistou domů.

Někdy to bez dokladů nejde

„V případě, že policista vyzve osobu k prokázání totožnosti, je povinna totožnost prokázat jakkoliv,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová. Zároveň ale dodává: „Pokud si policista nebude jistý pravdivostí sdělených osobních údajů, je oprávněn osobu předvést na místně příslušné oddělení policie a zde totožnost dle dostupných centrálních evidencí zjistit.“

Jinými slovy: za to, že u sebe nemáte doklady, nemůžete dostat pokutu, můžete ale strávit čas na policejní stanici. 

Pak jsou samozřejmě také situace, kdy se člověk bez dokladů neobejde: například pokud je předvolán k soudu, při vyřizování různých záležitostí na úřadech, při sjednávání půjčky nebo při výběru hotovosti v bance.