Chyba, zoufalost, ostuda. Politici kritizují hejtmana Haška za setkání s Nočními vlky

Hašek: Žádnou chybu necítím, v Plzni bych se klaněl s Američany (zdroj: ČT24)

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) oslavil výročí konce druhé světové války s Nočními vlky – motorkářským klubem, který je často kritizovaný za propagaci ruského nacionalismu a schvaluje anexi Krymu. Na tuzemské politické scéně tím někdejší druhý muž sociální demokracie vyvolal převážně nesouhlasné reakce.

Noční vlci se před několika dny vydali na svou spanilou jízdu z Moskvy do Berlína. Polsko jim sice přes své území nedovolilo přejet, blokovanému vstupu do Schengenu se ale vyhnuli tím, že v úterý přeletěli do Bratislavy – a ještě tentýž den večer uctili na brněnském ústředním hřbitově rudoarmějce, kteří v roce 1945 osvobodili Československo.

Piety se zúčastnil i hejtman Michal Hašek a společnou fotografii s nacionalistickou formací, která bývá dávána do souvislosti s ruskou krajní pravicí, vystavil na svém facebookovém profilu. K fotografování ho měl vyzvat ruský konzul, který se aktu rověnž zúčastnil.

„Včera jsem byl na Ústředním hřbitově v Brně, protože jsem tam chtěl být a vzdát čest a poklonit se sovětským osvoboditelům Brna a jižní Moravy z jara 1945,“ uvedl a na pozdější dotaz dodal: „Někdo má na pracovním stole fotky s českými tuneláři z 90. let či nedávné doby, já mám ze včerejška foto s ruskými motorkáři.“

Michal Hašek se setkal s ruskými Nočními vlky
Zdroj: Michal Hašek/Facebook

V rozhovoru pro ČT pak doplnil, že se pietních aktů připomínajících osvobození jižní Moravy Rudou armádou účastní každoročně. „Letos jsem byl bohužel týden služebně v zahraničí, a tak jsem přijal možnost doprovodit konzula Ruské federace v Brně v úterý večer, stejně jako se zúčastním připomenutí konce války 8. a 9. května.“ 

Šel jsem uctít památku padlých sovětských vojáků. Nezkoumal jsem, kolik motorkářů na fotce je ruských, českých nebo slovenských. Historie ještě pořád, pánbůh zaplať, platí, osvobodil nás Sovětský svaz, a nikoliv Německo.
Michal Hašek
jihomoravský hejtman (ČSSD)

Politici dávají od Haška ruce pryč

Noční vlci jsou považováni za jeden z nejstarších ruských motorkářských klubů a pyšní se i přízní kremelských špiček. Hlásí se k nim sám prezident Vladimir Putin, z prezidentských grantů podle ruského tisku dostal klub kolem 50 milionů rublů (asi 18 milionů korun). 

Noční vlci
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS/Artyom Geodakyan

Haškovo setkání s motorkářským klanem vyvolalo na tuzemské politické scéně rozruch. „Nezpochybňuji roli, kterou sehrála Rudá armáda při osvobozování Československa, a skláním se před památkou padlých sovětských vojáků. Noční vlci jsou kontroverzní skupina, která působila na okupovaných oblastech Ukrajiny, takže bych se kvůli kontroverzi s nimi nesešel,“ uvedl místopředseda ČSSD Jan Hamáček.

Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) může každý, včetně politiků, v demokratické zemi vyjádřit svůj názor. „Každý tím, co děláme, co říkáme, čeho se zúčastníme, dáváme najevo signály, jaké jsou naše priority,“ řekl a kritický byl i brněnský primátor z ANO Petr Vokřál: „Politici by se měli vystříhat propojování s extremistickými skupinami.“

„Žádnou chybu necítím. Motorkáře jsem nevítal v ruštině, tak jako loni Petr Vokřál sudetské Němce v němčině, a nemám se za co stydět. Kdybych byl v Plzni, tak se klaním s americkými motorkáři a tam asi žádný problém nebyl,“ reagoval Hašek.

Předseda ODS Petr Fiala se domnívá, že společné uctění památky padlých vojáků Nočními vlky a jihomoravským hejtmanem bylo naprosto nevhodné. „Neměl to udělat, je to velká chyba. Demokratický politik si má rozmyslet, s kým jde kam klást věnce. Skupina podporuje ruský nacionalismus a není dobré, aby hejtman něco takového dělal,“ konstatoval s tím, že jde u Haška buď o osobní selhání, nebo zoufalou snahu získat politické body.

Nemyslím si, že by vyznění muselo být pro Michala Haška nutně negativní. Naopak povzbudil tu část veřejnosti, která slyší na témata ruského nacionalismu, na speciální vztahy s Ruskem, zkrátka na tu část veřejnosti, kterou oslovuje prezident Zeman.
Stanislav Balík
politolog z Masarykovy univerzity

Podle slov šéfa Starostů Petra Gazdíka se Hašek asi zbláznil. „Klást věnce s někým, kdo se chlubí názorem, že vymyslel anexi Krymu, je přinejmenším sporné,“ prohlásil. „Je mi to líto, protože způsobem, jak byl anektován Krym, byla anektována v 60. letech i Československá republika. Nemyslím si, že je to dobrá připomínka těch, kteří umřeli kvůli vojskům Varšavské smlouvy.“

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek hovoří o ostudě. „Hejtman tak dává jasně najevo, že tímto svým gestem spíše než památku zemřelých za druhé světové války podporuje a uctívá prezidenta Putina,“ uvedl.

„Je to svérázná skupina, ale příliš bych se jí nezabýval. Vnímám to tak, že pan hejtman prostě uctil památku padlých rudoarmějců,“ dodal komunistický poslanec Jiří Dolejš.

V sobotu se vlci objeví v Praze

Někteří ruští novináři klub označují jako uskupení radikálních nacionalistů, kteří vyznávají agresivní formu pravoslavné víry. Klub vede Alexandr Zaldostanov, průjezdu Evropou se ale neúčastní, protože je na sankční listině USA i Evropské unie za aktivní podporu ruské anexe Krymu. Sám dokonce tvrdí, že ruské akce na Ukrajině inspiroval.

„Je to charismatická postava, která udržuje po léta současnou strukturu uskupení. Jeho postavení v přísné hierarchické struktuře je zatím neotřesitelné,“ doplnil komentátor ČRo Plus Libor Dvořák.

Ruské úřady i média věnují anabázi motocyklistů mimořádnou pozornost, protože k jejich hnutí se hlásí i prezident Vladimir Putin. „Není pochyb o tom, že dostávají peníze ze státního rozpočtu,“ dodává Dvořák. Šéf Kremlu čas od času navštěvuje akce klubu, které kritici označují za srazy krajních nacionalistů a pravicových radikálů.

Nemám rád kult síly a násilí. V době, kdy se mluví o extremismu a radikalismu, si musíme dávat pozor, s kým se fotíme. S Michalem Haškem si o vlcích promluvím.
Lubomír Zaorálek
Evropská cesta Nočních vlků
Zdroj: ČT24

Z Brna se motorkáři vrátili do Bratislavy a zamířili k památníku Slavín, jehož součástí je také vojenský hřbitov s hroby 6845 vojáků Rudé armády. Vítalo je tam několik desítek lidí včetně ruského velvyslance na Slovensku.

Další etapa je zavede do Banské Bystrice, kde chtějí být ve čtvrtek. V pátek se mají přesunout do Rakouska a z Vídně mají v sobotu přijet do Prahy, zastaví se i v Děčíně. Doprovází je také čeští a slovenští motorkáři. V neděli pak mají dorazit do Berlína, který je poslední etapou jejich cesty.