S akciemi NWR se po Londýně přestane obchodovat i v Praze

Pražská burza cenných papírů pozastaví od čtvrtka obchodování s akciemi společnosti NWR. Burza tak zareagovala na žádost samotného eminenta. NWR je vlastníkem uhelné firmy OKD, která podala návrh na svou insolvenci. Londýnská burza už omezila obchod s akciemi NWR ve středu. Pro českou vládu je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v současné situaci prioritou pomoc zaměstnancům OKD.

Obchodování s akciemi NWR bude na pražské burze pozastaveno od počátku obchodního dne 5. května 2016 až do odvolání. V průběhu pozastavení obchodování na regulovaném trhu budou mít vlastníci akcií stále možnost převádět akcie NWR mimo regulovaný trh organizovaný pražskou burzou.

Požadavek těžební společnosti NWR na zastavení obchodování s akciemi společnosti má zpracovávat rovněž varšavská burza. Na londýnské burze už bylo obchodování pozastaveno ve středu. Na pražském akciovém trhu akcie aktuálně padají o 30 procent na sedm haléřů. Cenné papíry reagují na vývoj v těžební společnosti OKD, jejímž je NWR majitelem. Podala totiž na sebe insolvenční návrh. 

Soud by o návrhu na insolvenci mohl rozhodnout během několika dní, ale i za několik týdnů. V případě, že soud pošle firmu do úpadku, následně rozhoduje o způsobu, jakým se tento úpadek bude řešit. To může trvat týdny.

Možnosti jsou dvě: buď šetrnější reorganizace, nebo konkurs, při němž má konkursní správce za úkol zpeněžit, co jde, aby uspokojil co nejvíce nároků věřitelů. Při povolené reorganizaci by věřitelský výbor schvaloval plán předložený dlužníkem a následně by se postupovalo podle tohoto plánu.  

Podle agentury Reuters pravděpodobným dopadem insolvence OKD bude, že zbytek skupiny NWR bude řádně rozpuštěn nebo rozdělen, a pokud se tak stane, lze očekávat minimální nebo nulové výnosy pro akcionáře NWR.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) k situaci v OKD (zdroj: ČT24)

Cílem kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) je přispět ke stabilizaci situace černouhelné OKD. Kabinet nyní vyčká na rozhodnutí soudu, který určí předběžného insolvenčního správce firmy. Vláda má podle Sobotky o vývoji v OKD jednat příští středu.

„Dohodli jsme se na tom, že na příštím jednání vlády bude ministryně práce a sociálních věcí informovat o opatřeních, která jsou připravena v oblasti aktivní politiky zaměstnanosti včetně přípravy žádosti na čerpaní prostředků z evropského globalizačního fondu na rekvalifikace,“ uvedl Sobotka. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) by poté předložil návrh sociálních programů pro propuštěné horníky, pro případ, že by o zaměstnání přišli.

Pokud by se společnost OKD náhle uzavřela a zaměstnanci přišli o práci, potřebovaly by úřady práce v Moravskoslezském kraji posílit o 201 pracovníků, vyplývá například z návrhu opatření ministerstva práce a sociálních věcí a úřadu práce. Uzavření společnosti by mělo dopad také na lidi v navazujících profesích. Generální ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková dnes v Ostravě řekla, že úřady jsou připraveny propouštěným pomoci. Počítají s rekvalifikacemi či příspěvky na dojíždění za prací. Přímo u dolů by měly fungovat mobilní úřady práce.

Příštího jednání vlády se podle premiéra zúčastní také předseda Českého báňského úřadu Martin Štemberka. Ministry má informovat, jak bude v dolech v příštích dnech a měsících zajištěna bezpečnost.

Rekvalifikace i vyrovnávací příspěvky pro horníky

Vláda podle premiéra už připravila a dále připravuje několik konkrétních kroků, které by měly pomoci zaměstnancům těžební firmy a celému regionu. Soubor opatření pro horníky, kterým hrozí ztráta zaměstnání v OKD, zahrnuje vyrovnávací příspěvek, nabídku rekvalifikací a možnost práce pro automobilky. 

„Vláda nechce nic ponechat náhodě,“ uvedl Mládek. Jako klíčové vidí jednání s představiteli odborů.

Možné mimořádné jednání celé vlády, o kterém v úterý mluvil Mládek, se podle Sobotky ale neuskuteční. Premiér však počítá s tím, že se ministři na svých zasedání v příštích měsících budou situací v OKD zabývat pravidelně.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) bude kvůli OKD příští středu informovat vládu o přípravě čerpání dotací z evropského fondu. „Využití Evropského stabilizačního fondu přichází v úvahu ve chvíli, kdy je propuštěno více než 500 lidí v průběhu 54 měsíců,“ vysvětlila. 

V insolvenčním návrhu firma uvedla, že aby zamezila prohlubování své ztráty, hodlá mimo jiné do počátku příštího roku zavřít Důl Paskov a do konce roku 2018 Důl Lazy. Utlumit chce i Darkov a částečně ČSM Sever.

OKD má nyní zhruba 9800 kmenových pracovníků, 2500 zaměstnanců dodavatelských firem a 200 agenturních pracovníků. Uzavření společnosti by ale mělo vliv také na tisíce míst v návazných profesích. Podle Mládka se horníci nesmějí stát rukojmími firmy, které hrozí insolvence. Sdělil, že firma má povinnost zaplatit zaměstnancům dubnovou výplatu.

Podnik, který včetně dodavatelských firem dává práci zhruba 12 500 lidí, dluží podle insolvenčního návrhu více než 17 miliard korun a má nejméně 650 věřitelů. Jeho majetek přitom nedosahuje ani sedmi miliard. Mezi největšími věřiteli jsou ale kromě NWR Holdings a New World Resources například také londýnské pobočky Deutsche bank a Citibank nebo třeba Česká spořitelna (více než tři sta milionů korun) či Československá obchodní banka (zhruba 240 milionů korun). 

„Reorganizace v rámci insolvence je pro společnost dobrou zprávou,“ sdělil ministr financí Andrej Babiš (ANO) s tím, že si není jist, zda jsou všechny pohledávky reálné. Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka bere vláda situaci velmi vážně. „Všechny resorty jsou připraveny se podílet na společném řešení, které bude výhodné především pro zaměstnance,“ uvedl.

Společnost OKD, jejímž majitelem je NWR, se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je pro ni ztrátová i přes úsporná opatření. Podle analytiků je ale příčinou jejích problémů i vysoké zadlužení.