Konec odkladů: Vláda stanovila maximální cenu tendru na leteckou záchranku

Vláda po předchozích neshodách schválila maximální cenu zakázky na provoz letecké záchranné služby. Suma by neměla překročit 1,639 miliardy korun. V minulosti fungování letecké záchranky provázelo podezření kvůli údajnému předražení. Kvůli tendru se znovu střetli ministr financí Andrej Babiš (ANO) s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Babiš kritizoval cenu připravovaného tendru, která měla být 3,2 miliardy korun. Podle něj by bylo nejlepší, kdyby celou leteckou záchranku zajišťoval stát.

V současnosti funguje letecká záchranná služba podle smluv z roku 2008, tehdy uspěly soukromé firmy Alfa-Helicopter a DSA, které fungují na základnách v Ostravě, Olomouci, Brně, Jihlavě, Liberci, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ústí nad Labem. Cena osmiletého tendru byla 3,128 miliardy.

Kvůli tomuto tendru policie obvinila exministra zdravotnictví Tomáše Julínka s tím, že byly smlouvy předražené. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman pak ale v roce 2013 obvinění zrušil a policie později po dalším prověřování případ odložila.

V Praze a Plzni teď obstarávají službu ministerstva vnitra a obrany. Ty od nového roku převezmou i základny v Budějovicích a Brně, nový tendr se tak týká šesti regionů. Bude také vyhlášen na kratší dobu než stávající smlouvy, vyhlášen bude jen na tři roky plus jeden rok opce. V budoucnu by pak měl službu provozovat jenom stát.  

Nový tendr bude kratší a levnější (zdroj: ČT24)

Kraje ovšem kritizují časové prodlevy v přípravách tendrů „Myslíme si, že se do konce roku nestihne vypsat tendr tak, aby byl kvalitní,“ kritizuje šéf záchranné služby v Olomouckém kraji Petr Hubáček. Současné smlouvy totiž končí letos v prosinci – od nového roku by měly vrtulníky létat za jinou (a zřejmě nižší) cenu. Podle ministra zdravotnictví se ale přesto všechno stihne. „Myslím si, že tendr je nastaven transparentně, je rozdělen na 6 menších částí tak, aby se mohlo přihlásit více zájemců,“ dodává Němeček.