Hra na vojáčky, úroveň dva. V Čáslavi zřídili dětskou skupinu

Reportáž: U čáslavské ranveje poletuje drobotina (zdroj: ČT24)

Vojenská základna v Čáslavi si připsala neobvyklé prvenství. V rámci české armády se stala prvním útvarem, který pro potomky svých zaměstnanců zřídil dětskou skupinu. Ministerstvo obrany tak chce čáslavským vojákům pomoct s umístěním malých dětí ve chvíli, kdy nedostačují kapacity okolních školek.

Zákon o dětských skupinách začal platit v loňském roce právě kvůli nedostatku míst v klasických mateřských školách. Provozovatel skupiny (fungovat může například při větších podnicích) se řídí o něco mírnějšími pravidly než školky, musí ale dodržovat plán výchovy a péče a podmínkou je i to, že pro děti zajistí vhodné prostory. Maximální počet předškoláků, o které může dětská skupina pečovat, je čtyřiadvacet – a právě na tento počet cílí i nově otevřený kruh na vojenském letišti v Čáslavi.

„Dětskou skupinu jsme zřídili proto, abychom se postarali o děti našich zaměstnankyň a je získali dřív do práce,“ vysvětluje velitel základny taktického letectva v Čáslavi Petr Hromek. Podle ředitelky Renty Nalezinkové se totiž do čáslavských školek ročně nedostane třicítka dětí.

Dětské skupiny se možná dočká i Bechyně

O ně nyní bude postaráno přímo na základně, od půl sedmé ráno do půl páté odpoledne se jim věnují čtyři vychovatelky a program je podobný jako v mateřských školách. „Na každý den budeme mít připravenou hudební a tělesnou výchovu i veškeré pohybové a didaktické hry,“ uvádí jedna z vychovatelek Jaroslava Procházková.

Kromě letiště v Čáslavi připravuje ministerstvo obrany zřízení dětských skupin i na dalších vojenských základnách, zatím se uvažuje o Bechyni a Staré Boleslavi. O alternativu k mateřským školám je navíc zájem po celém česku, ministerstvo práce a sociálních věcí odhaduje, že do konce letošního roku by jich mohlo v republice fungovat až dvě stě.