Po vínu za řídítka? V Senátu je další návrh na toleranci alkoholu

Senátoři budou po necelém roce opět jednat o možnosti, že by cyklisté mohli před jízdou pít alkohol. Návrh předložila skupina senátorů v čele s místopředsedou horní komory Zdeňkem Škromachem (ČSSD) - mohla by být povolena koncentrace do 0,8 promile alkoholu v krvi. Dva podobné návrhy projednávali loni jak senátoři, tak poslanci, ale zavrhli je.

Co se může přihodit, když se cyklista před jízdou napije alkoholu, si ověřil sedmatřicetiletý muž, který v neděli na Prachaticku utrpěl poranění hlavy po pádu z kola. „Policisté mu naměřili bezmála dvě promile alkoholu v dechu,“ upřesnila jeho stav policejní mluvčí Martina Joklová.

V Senátu přesto leží návrh, aby na cyklostezkách, na silnicích třetí třídy a v obcích mohli jezdit opilí cyklisté. Neměli by být v takovém stavu jako muž, který spadl na Prachaticku, mohli by ale jezdit až s koncentrací 0,8 promile alkoholu v krvi. Současně chtějí senátoři snížit pokutu pro cyklisty za jízdu v opilosti v ostatních případech na 500 korun. Zraněnému muži z Prachaticka naproti tomu podle policejní mluvčí hrozí sankce od 2500 až do 20 tisíc korun.

Senátor Škromach zdůvodnil svůj návrh tím, že „považuje za absurdní, že například na Moravě byly vybudovány za užití veřejných peněz vinařské cyklostezky, které cíleně vedou vinohrady a v okolí vinných sklepů, a přitom státní moc i malé ochutnání vína cyklistou postihuje“. Spolu s ním podalo návrh dalších devatenáct senátorů a senátorek z ČSSD, KDU-ČSL a SPO včetně bývalé ministryně zdravotnictví Milady Emmerové (ČSSD).

Novela se inspirovala podobnou úpravou, která platí v Rakousku, kde rovněž mohou podle Škromacha jezdit i cyklisté s 0,8 promile alkoholu.

Třetí návrh za rok

Zákonodárci se návrhy na toleranci alkoholu u cyklistů zabývali již loni. Zdeněk Škromach chtěl do novely, která proslula především tím, že měla umožnit lokální zvýšení rychlosti na dálnicích až na 150 km/h, připojit také ustanovení, podle kterého by policisté nemohli kontrolovat alkohol u řidičů nemotorových vozidel. Neuspěl však. Senát nakonec zavrhl celou novelu a napodruhé již neprošla ani sněmovnou.

Poslanci se ale loni na podzim zabývali ještě jedním návrhem na povolení alkoholu cyklistům. Toleranci půl promile chtěl zařadit poslanec Jiří Junek (KDU-ČSL) do novely silničního zákona, která mimo jiné zavedla povinné reflexní prvky. Návrh však sněmovna zamítla.

Vydáno pod