Dvořáková obdržela cenu za statečnost a Putna za Havla

Praha - Politoložka a předsedkyně Akreditační komise České republiky Vladimíra Dvořáková obdržela dnes v Praze Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost. Cenu uděluje Nadace Charty 77. Její zástupci dnes také předali Cenu Toma Stopparda publicistovi Martinu C. Putnovi, a to za knihu Václav Havel - Duchovní portrét v rámu české kultury 20. století.

Dvořákovou se nadace rozhodla ocenit za „příkladné občanské postoje a občanskou statečnost“. O akreditační komisi a její předsedkyni Dvořákové se mluví zejména v souvislosti s plzeňskou právnickou fakultou. Komise navrhla ministerstvu školství odebrat fakultě akreditaci magisterského studia. Exministr Josef Dobeš ji navzdory tomu prodloužil. Komise podala nejvyššímu státnímu zástupci podnět k žalobě a na Dobeše trestní oznámení.

Nadace Charty 77 uděluje též Stoppardovu cenu. Letos ji obdrží M. C. Putna. O jeho monografii recenzentka Eva Kantůrková napsala, že je v řadě havlovských studií poslední a od ostatních se dost ostře liší přesně vymezeným a dodržovaným způsobem zkoumání a dokazování. Mohla by podle ní být odpovědí na některé ty studie předchozí, oslavné i pomlouvačné, aniž by z Václava Havla činila posvátnou ikonu.

Martin C. Putna / Václav Havel
Zdroj: ČT24/ČT

Putnova kniha je zároveň svérázným podáním duchovních dějin českých zemí. Stopuje myšlení „rodu Havlů“ v nečekaných souvislostech, od spiritismu přes underground, setkání s básníkem Ivanem M. Jirousem a utajenou platónskou Kampademii až k papeži, dalajlamovi a konferenci Forum 2000. Více než samotnému Havlovi se kniha věnuje filozofům a myslitelům, kteří vytvářeli podhoubí myšlenkové svobody v Československu.

Nadace Charty 77 byla založena ve Stockholmu koncem roku 1978. Jednu z cen, kterou uděluje, pojmenovala po Františku  Krieglovi, jednom z nejvýznamnějších politiků pražského jara 1968, který jako jediný z tehdejšího vedení odmítl v Kremlu podepsat moskevský diktát. Další z ocenění nese jména Toma Stopparda, britského dramatika s českými kořeny. Stoppard kdysi podporoval disidenty v Československu.

Ocenění pro Dvořákovou a Putnu (zdroj: ČT24)