Vedení univerzity protestuje proti zákazu bakalářských přijímaček

Plzeň - Vedení Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) se zastalo své právnické fakulty. Proti rozhodnutí ministerstva školství, které jí zakázalo přijímat studenty do bakalářského programu, podá rozklad. Rozhodnutí o tom univerzita obdržela začátkem května a právě dnes byl poslední termín, kdy mohla univerzita proti rozhodnutí protestovat.

Rozklad byl podán dnes dopoledne. „Z odůvodnění ani nevyplývá, že by ZČU byly kladeny za vinu nějaké nedostatky. Zákonné důvody pro omezení akreditace tak podle ZČU nejsou dány,“ uvedla mluvčí univerzity Kamila Kvapilová. Ve zdůvodnění rozkladu se totiž podle ní uvádí, že akreditační komise požaduje „vyjasnit perspektivní postavení oboru v rámci univerzity a prověřit možné personální dopady v souvislosti s vývojem na fakultě na uskutečňování oboru“.

Šéfka univerzity Ilona Mauritzová podle svých slov další kroky zvažovala velmi pečlivě, musela prý brát ohled na to, že ministerstvo školství sice zakázalo nové studenty přijímat, ale zároveň poněkud paradoxně prodloužilo akreditaci bakalářského programu o čtyři roky.

Ministerstvo má nyní na posouzení rozkladu 30 dnů, ve složité kauze 60 dnů, pokud odpoví negativně, oznámí fakulta uchazečům, že je nemůže přijmout. Do příštího školního roku se o 100 míst na tříletém bakalářském studiu přitom hlásilo více než 160 zájemců. Děkan právnické fakulty Jan Pauly označuje nynější situaci za "klinickou smrt fakulty, byl to tedy on, kdo kolegiu rektorky vysvětloval, proč se má fakulty zastat.

Výuka bakalářského oboru Veřejná správa může být dle ZČU v případě potřeby realizována na jiné fakultě nebo na specializovaném vysokoškolském ústavu, kam by přešli všichni vyučující. Změna by prý neohrozila personální ani materiální zajištění oboru.

Rozhodnuto doposud nebylo ani v otázce magisterského programu práv. Bývalý ministr školství Josef Dobeš počátkem března prodloužil magisterskou akreditaci do července 2016. Ale o tom, zda bude pětiletý studijní program pro nové studenty uzavřen, musí rozhodnout nový ministr. Petr Fiala se už minulý týden sešel s vedením ZČU, verdikt má padnout v horizontu několika dnů.

Telefonát Mirky Vildové (zdroj: ČT24)