Za vraždu exmanželky cihlou si muž odpyká 17 let

Brno - Za brutální vraždu exmanželky si Jan Ryška z Karvinska s konečnou platností odpyká 17 let ve vězení. Jeho dovolání bez veřejného jednání odmítl Nejvyšší soud. Rozsudek hovoří o tom, že muž předloni v červnu ubil bývalou ženu cihlou, pak ji i s jejím autem zapálil.

Ryška v dovolání zpochybnil své přiznání z přípravného řízení. Soudy podle něj neprověřily možnost, že čin spáchal někdo jiný. Podle Nejvyššího soudu je však původní mužova výpověď věrohodnější než následná „na první pohled neuvěřitelná a nelogická“ historka o jiném pachateli. „V daném případě soudy dospěly k závěru, že původní výpověď obviněného z přípravného řízení je věrohodná na rozdíl od té, kterou učinil v hlavním líčení, a tento závěr nebudí žádné pochybnosti,“ stojí v usnesení senátu s předsedou Karlem Haschem.

Tragédie se stala v Havířově-Horních Bludovicích na Karvinsku. Žena přijela do domu obstarat své psy. Ryška do ní údajně prudce strčil, až upadla na zem a zlomila si žebro. Poté vzal cihlu a nejméně pětkrát ji s velkou razancí udeřil do hlavy. Způsobil jí devastující rozsáhlá poranění hlavy, v důsledku kterých žena na místě zemřela. Ryška tělo podle obžaloby naložil do kufru osobního auta a převezl na jiné místo na Havířovsku. Vrátil se tam druhý den brzy ráno a vůz zapálil.

Muž se nejprve k činu přiznal, později ale vše popřel. Podle jeho verze se mu v době, kdy jeho žena krmila psy, udělalo nevolno. Když byl na záchodě, registroval příjezd dalšího automobilu, dál slyšel bouchnutí, a když vyšel ven, našel bývalou ženu chrčící a poraněnou na hlavě. Prý zpanikařil a chtěl se těla zbavit, aby neměl potíže.

Krajský soud v Ostravě ani odvolací Vrchní soud v Olomouci Ryškově obhajobě neuvěřily. Za motiv vraždy soudy označily dlouhodobé partnerské neshody a spory o majetek, který Ryška dříve převedl na manželku.