Šéf IZIPu: Zdravotní knížky ušetřily víc, než se do nich investovalo

Praha - Téměř dvoumiliardový systém elektronických zdravotních knížek za dobu svého trvání ušetřil rozpočtu více peněz, než do něj stát prostřednictví VZP vložil. Je o tom alespoň přesvědčen Jiří Pašek, generální ředitel společnosti IZIP, která systém provozuje. Většina investovaných prostředků, asi 1,5 miliardy, byla podle Paška vynaložena na získávání nových klientů a přesvědčování lékařů ke vstupu do projektu.

„Elektronická zdravotní knížka existuje proto, aby zamezila mrhání peněz v systému zdravotní péče. Předejde tomu, aby se předepisovala zbytečná duplicitní péče. To jsou miliardy korun ročně, které se utratí, jenom proto, že nejsou dostupné informace,“ hájil v Hyde Parku ČT24 projekt elektronické zdravotní databáze Jiří Pašek.

Kolik zdravotní knížky za deset let fungování státu ušetřily, ale společnost IZIP vypočítat nedokáže. „My to přesně nevíme, neví to ani VZP. Můžeme ale předpokládat, že při počtu klientů a počtu klinických dat, které v systému jsou, jsme ušetřili určitě víc, než projekt do této doby stál,“ tvrdí ředitel společnosti. „Bohužel vyhlášení pana ministra Hegera, že projekt o prázdninách končí, situaci komplikuje,“ dodal.

IZIP daňové poplatníky doposud stál více 1,8 miliardy korun, které do projektu jako exkluzivní partner vložila státní pojišťovna VZP. Systém podle Paška prozatím obsahuje 200 milionů zdravotních záznamů od dvou a půl milionu pacientů. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ale minulý týden oznámil, že projekt zdravotních knížek koncem června skončí. Dohodl se na tom s premiérem Nečasem (ODS).

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Minoritní balík akcií IZIP vlastní dva švýcarští právníci

Jiří Pašek odmítl spekulace, že by prostředky investované do projektu byly nelegálně vyváděny. Z celkové téměř dvoumiliardové částky 31 procent spolknul provoz a rozvoj informačního systému, větší část prostředků byla vynaložena na propagaci zdravotních knížek mezi pacienty a zdravotnickou veřejností. „Za to jsme získávali klienty a lékaře, to stálo asi 1,5 miliardy,“ vysvětlil Pašek.

Šéf soukromé společnosti pro ČT také vůbec poprvé zmínil jména osob, kteří vlastní 49 procent akcií IZIPu. „Jsou to pan doktor Ladner a pan doktor Zurfluh, oba jsou veřejně dohledatelní na švýcarském rejstříku,“ odhalil Pašek skutečné majitele firmy eHealth International. Právě této švýcarské firmě svůj podíl tajně prodali europoslanci Cabrnoch a Ouzký (oba ODS). Majoritní část akcií je přesto stále v rukou VZP.

Hlavní problémy systému IZIP: Duplicitní údaje a nepovinné zapisování

Mnozí odborníci ovšem celému systému, jež si IZIP nechal patentovat, vyčítají, že je neužitečný. Jsou prý do něj zapisovány stejné údaje, jakými disponují zdravotní pojišťovny. „Z devadesáti procent eviduje duplicitní data, to jsou diagnózy, čísla léků a výkonů,“ tvrdí například Miroslav Honzík, někdejší ředitel informatiky na ministerstvu zahraničí a konzultant v oblasti IT. Pašek tomuto tvrzení ale oponuje: „Ano, část dat skutečně pochází ze zdravotních pojišťoven, ale dvě stě milionů údajů jsou především klinická data.“

Pacient v ordinaci
Zdroj: ČT24

Pašek si v Hyde Parku ČT24 několikrát povzdechl nad hlavním zádrhelem celého systému elektronických zdravotních knížek - využívalo ho příliš málo lékařů. „My jsme se snažili postavit filozofii projektu na pozitivní motivaci, ukazuje se ale, že to není dostatečným hnacím motorem,“ podotkl s tím, že není zastáncem vynuceného zapisování zdravotních údajů. „Měla by být připravena pravidla, která umožní využití systému. Jestli součástí těchto pravidel bude povinnost lékařů, nebo to bude jiná motivace, to musí rozhodnout zdravotní pojišťovny a ministerstvo,“ myslí si Jiří Pašek.