Na nádor kůže umírá v Česku jeden člověk denně. Lékaři zvou na prohlídky

Události ČT: Proti melanomu budou lékaři znovu bojovat ve stanech (zdroj: ČT24)

Česká republika je zemí s nejčastějším výskytem kožních nádorů ze států střední a východní Evropy. Na melanom tu zemře v průměru zhruba člověk denně. Jednou z preventivních akcí je každoročně i Stan proti melanomu, který budou stavět zdravotníci od 2. do 10. května v Praze, v Brně a Ostravě.

V letech 2010 až 2014 na následky zhoubného nádoru kůže zemřelo v České republice podle údajů Národního zdravotnického informačního systému 1826 lidí, v průměru za rok 365. Oběťmi nemoci byli častěji muži, více žen ale zemřelo už mezi 20. a 24. rokem života. Dlouhodobé statistiky úmrtí najdete zde.

Maligní melanom je typ nádoru, který vyrůstá z pigmentotvorných buněk. K hlavním příčinám jeho vzniku patří ultrafialové záření. Podle lékařů stačí ke vzniku i jedno spálení na slunci, o to hůř, pokud je to u moře nebo na horách.

Stan proti melanomu vyroste ve městech už podesáté

V současnosti se má za to, že počet mateřských znamének na kůži se přímo úměrně odvíjí od množství UV záření, kterému byl člověk vystaven v prvních letech života. Nejčastěji se melanom šíří po povrchu kůže, později začne pronikat i do hloubky. Projevuje se jako asymetrické znaménko – tvarem i barvou.

Jubilejní desátý ročník Stanu proti melanomu odstartuje 2. a 3. května v Praze na Václavském náměstí na úrovni ulice Opletalova, odkud ho organizátoři přestěhují na 9. května do Brna na náměstí Svobody. Poslední zastávkou pak bude 10. května 2016 Ostrava.