Čeští onkologové vlévají imunoterapii krev do žil

Události ČT: Imunoterapie se v Česku rozmáhá (zdroj: ČT24)

V posledních letech přinesla léčba vlastní imunitou převrat v onkologii, třeba pacientům se zhoubným nádorem kůže s metastázami přinesla šanci na výrazné prodloužení života, nebo dokonce vyléčení. Přitom ještě před pěti lety by jim při onemocnění jedním z nejagresivnějších nádorů zbývalo maximálně několik měsíců života. Tématu se věnovaly i letošní Brněnské onkologické dny.

Před rokem začali onkologové v ČR právě melanomy s metastázami naplno léčit imunoterapií. Kožní nádor vzniká převážně ze znamének. Doba přežití bývala zhruba půl roku, nově po imunoterapii to může být i více než čtyři roky. Necelá třetina pacientů má šanci i na úplné vyléčení.

Onkologové se v současnosti vracejí k původnímu pojetí rakoviny jako selhání imunity. Rakovinné buňky totiž mohou růst, protože se před ní umějí schovat. „Mobilizuje bílé krvinky, zvyšuje jejich aktivitu a způsobí jejich velmi intenzivní působení na buňky cizorodé, čímž je ničí,“ charakterizuje imunoterapii předsedkyně České onkologické společnosti Jana Prausová.

A aktuálně se léčba imunitou začíná používat i při rakovině plic a ledvin, kde, jak se ukázalo, také zabírá. Do pěti let by se měla rozšířit i u léčby krve, nádorů střev, močového měchýře nebo hlavy. S rozšiřováním léčebné metody se ale také řeší otázka jejího hrazení, prvním pacientům ji platí pojišťovna.