Studénka testuje nové zabezpečení přejezdu smrti. Zatím na zkoušku

Události: Ve Studénce testují nové bezpečnostní opatření (zdroj: ČT24)

Na železničním přejezdu ve Studénce nedaleko Ostravy je připraveno ke zkoušce nové zabezpečovací zařízení. Městu ho nabídla soukromá firma. Systém by měl řidiče na blížící se vlak upozornit ještě před samotným přejezdem. V červenci 2015 tam zamřeli při střetu pendolina s kamionem tři lidé.

„V případě, že přejezdem projíždí vlak, by s novým systémem měli řidiči zastavit tak, aby se k přejezdu vůbec nepřiblížili,“ uvedl ze Studénky redaktor ČT Radek Wiglasz.

Dvacet pět metrů před závorami na kolejích bude u silnice dodatečná blikající značka, která se bude spouště ve chvíli, kdy se přes přejezd začnou sklápět závory. „To znamená, že řidiči budou stát v dostatečné vzdálenosti před přejezdem,“ uvedl Vladimír Novák z firmy, která zabezpečovací zařízení instalovala.

Auta k přejezdu, až bude závora dole

Teprve ve chvíli, kdy závory spadnou dolů, může kolona automobilů popojet až k závorám a blikajícímu červenému světlu u kolejí. „Tím řidiči dostanou možnost ještě lépe na zabezpečený přejezd reagovat, a pokud některý z nich omylem přejede první značku, zastaví na té druhé,“ vysvětlil Vladimír Novák.

Zabezpečovací systém testovaný nyní ve Studénce je úplně nový. Firma jej dosud prezentovala pouze na veletrhu v Nizozemsku na modelové železnici. Na přejezdu ve Studénce teď bude zabezpečení zkoušet za přítomnosti policie, drážního úřadu a starosty města.

Test však ještě neznamená, že nové zabezpečovací zařízení nakonec ve Studénce a na jiných přejezdech skutečně bude. „Záleží na tom, jak se k tomu postaví policie, legislativa a vyhláška o silničním provozu,“ uvedl Vladimír Novák. „Zatím není zvykem mít dvě značky za sebou. Takže záleží například také na tom, jakým způsobem by byli pokutováni řidiči, kteří je nebudou respektovat,“ doplnil.

Jak funguje nové zabezpečovací zařízení testované ve Studénce (zdroj: ČT24)