Řidička tramvaje pomohla dopadnout ozbrojeného lupiče: Ruce se mi klepaly strachy

Zadržení podezřelého muže v tramvaji č. 20 na ulici Evropská (zdroj: Policie ČR)

Pražská řidička tramvaje číslo 20 pomohla policii dopadnout ozbrojeného muže podezřelého z loupeže. Minulý čtvrtek po půlnoci zavolala policii, když nastoupil do tramvaje a choval se podivně. Policisté ho dopadli, když tramvaj zastavila v zastávce Nad Džbánem. Jednatřicetiletý muž byl pod vlivem drog a měl u sebe plynovou pistoli.

Šestačtyřicetiletá řidička si všimla podezřelého muže při jeho nástupu do tramvaje, která jela po Evropské ulici směrem z centra. Působil podle ní nervózně a už při nastupování do vozu bylo vidět, že má u sebe zbraň. Zalarmovala proto policii, která s ní byla v kontaktu celých asi deset minut, než dorazila na místo hlídka.

Muž byl pod vlivem drog a podezřelý z loupeže

„Zbraň měl v ruce, když nastupoval. Když si všiml, že je v tramvaji cestující, tak ji schoval pod bundu,“ popisovala do telefonu situaci ve voze. „Když už jsem zůstala s cestujícím sama a viděla jsem, že pokukuje po mé kabině, klepaly se mi ruce strachy,“ řekla později novinářům.  

Policejního auta si žena nejprve nevšimla a popojela na další zastávku Nad Džbánem. Tam už po otevření dveří policisté pořádkové jednotky muže zadrželi. Když si jich všiml, zbraň zahodil pod sedačky. „Uposlechl naší výzvy a vystoupil z tramvaje. Potom na zemi kladl pasivní odpor,“ popsal zásah jeden z policistů.

Řidička tramvaje zachovala klid, zavolala 158 a pomohla chytit lupiče (zdroj: ČT24)

Statečnou ženu ocenili ředitel dopravního podniku Jaroslav Ďuriš a náměstek krajského policejního ředitele Zdeněk Bezouška. „Jedním ze zásadních aspektů události je, že řidička zůstala po celou dobu v kontaktu s operátorem a velice podrobně policisty informovala o vývoji situace. To mužům zákona umožnilo počkat si na nejvhodnější okamžik k zákroku,“ dodal policejní mluvčí Tomáš Hulan. 

Muž byl pod vlivem pervitinu a kokainu. Policie navíc po zjištění jeho totožnosti zjistila, že je hledaný kvůli podezření z trestného činu loupeže, který měl spáchat o den dříve v Čelákovicích.

Podobná situace skončila o 19 let dříve tragicky

K podobnému hlášení vyjížděli pražští policisté před 19 lety do Nuslí. Muž v tramvaji číslo 11 vyhrožoval jinému smrtí. Tehdy ale pachatel začal po zasahujících policistech střílet a oba vážně zranil. Jeden z nich o měsíc později zraněním podlehl.