Školské odbory jednaly s Nečasem, víc peněz nedostaly

Praha - Zástupci školských odborů dnes jednali s premiérem Petrem Nečasem (ODS) o dopadech škrtů na školství. Kvůli letošnímu ušetření 2,5 miliardy podle nich učitelům i dalším pracovníkům klesly příjmy. Odborový předák František Dobšík ale po schůzce uvedl, že se víc peněz vyjednat nepodařilo. Jeho odborový svaz je ve stávkové pohotovosti. Podle premiéra je možné finance uvolnit tehdy, až se ekonomice začne dařit lépe.

„Veškerá motivace platu v regionálním školství neexistuje. Pedagogové i nepedagogičtí pracovníci nemají osobní ohodnocení a odměny, ty jsou jen velmi, velmi výjimečná záležitost. Někde se snižují i platové třídy,“ upozornil Dobšík. Premiér dnes podle něj odborům nic neslíbil. Uvedl, že situaci bude dál sledovat. Pokud se ekonomice bude dařit, bude prý školství první, kam se seškrtané peníze vrátí.

Odboráři dnes upozorňovali nejen na dopady letošních škrtů, ale taky na chystané úspory pro příští dva roky. O rozpočtech na ně chtějí dál jednat. Do dvou týdnů by se podle Dobšíka mohli sejít s novým ministrem školství Petrem Fialou.

Příští jednání by se měla týkat i optimalizace sítě škol. Jejich kapacita je totiž nyní větší, než kolik je v Česku žáků. Odbory podle Dobšíka případné rušení škol neodmítají, jsou ale proti „jednostrannému administrativnímu zásahu“. Předák uvedl, že je nutné přesně zvážit, která zařízení by bylo možné zavřít a která ne.

Školské odbory jsou už několik týdnů ve stávkové pohotovosti. Svůj postup koordinují s konfederací odborových svazů, která by měla o dalších protivládních akcích jednat 22. května. Rozhodovat by měla i o případné generální stávce. Předsednictvo odborového svazu školství se pak mimořádně sejde 25. května, kdy se poradí o konkrétních krocích ve školství.