Bárta se nemusí Bendovi omluvit za označení „kmotr“

Praha - Poslanec Vít Bárta se nemusí omluvit a zaplatit 100 000 Petru Bendovi za to, že ho označil za „kmotra“. Rozhodl o tom odvolací Vrchní soud v Praze, který tak zrušil předchozí verdikt městského soudu z loňského října. Ten Bártovi uložil povinnost se omluvit a zaplatit satisfakci. Bývalý šéf ústecké ČSSD Benda podal na poslance žalobou kvůli zásahu do osobnostních práv. Bárta ho loni ještě jako ministr dopravy v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) označil za člověka, který spolu s vlivným podnikatelem Patrikem Oulickým, označovaným za takzvaného kmotra ODS, řídí vedení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v Ústeckém kraji.

Podle Vrchního soudu Bárta mluvil jako ministr dopravy, nikoliv sám za sebe. „Odpovědnost za výroky, které byly předmětem řízení, nelze přičíst jemu jako fyzické osobě, nýbrž jde o odpovědnost právnické osoby, v tomto případě ministerstva dopravy,“ uvedl předseda senátu Karel Podolka. „Odvolací soud má za to, že soud prvního stupně zjistil v potřebném rozsahu skutkový stav věci, ale neposoudil jej zcela správně, a to především v základní otázce pasivní legitimace,“ dodal.

Městský soud totiž ve svém verdiktu dospěl k opačnému názoru. Prvostupňový soud navíc tehdy uvedl, že se pravdivost Bártových výroků neprokázala a šlo o hluboký a vážný zásah do Bendových osobnostních práv. „Já s odůvodněním nemůžu souhlasit, a proto klientovi doporučím podat dovolání,“ uvedl po jednání právní zástupce Bendy Pavel Hrtús. „Je pravdou, že se dnes odvolací soud nezabýval správností závěrů městského soudu, nicméně z mého pohledu není na závěrech soudu prvého stupně co měnit,“ dodal. 

Výraz kmotr je podle nedávného rozhodnutí Nejvyššího správního soudu všeobecně srozumitelné označení pro osoby, které spojují byznys s politikou, případně mají neformální vliv na politickou stranu v určitém regionu. Nejde o výraz zcela neutrální, ale nelze jej považovat a priori za hanlivý.

Bárta loni v lednu v Otázkách Václava Moravce uvedl, že z výsledků auditu ministerstva dopravy vyplývá, že někteří manažeři ŘSD kryjí nelegální činnost stavebních firem. Podle jeho tehdejších slov se to týkalo nejvíc Ústeckého kraje, kde prý je podezření, že vedení ŘSD řídí „slavní kmotři ODS a sociální demokracie“ - Oulický a Benda. 

Benda už dříve označil obvinění za lživá a nepravdivá a Bártu vyzval, aby své výroky dokázal. Bárta mu vzkázal, že se na soudní spor těší, na Bendovo rozhodnutí reagoval vyjádřením, že si „ho dá k večeři“.