Peake má problém. O registraci LIDEM už někdo zažádal

Praha - Strana vznikající kolem vicepremiérky Karolíny Peake bude mít problém s registrací na ministerstvu vnitra. Žádost o zapsání strany s názvem LIDEM totiž podal někdo jiný dříve. Píše to dnešní Právo. Peake chtěla o registraci žádat příští týden. Kdo stojí za subjektem nazvaným shodně s její budovanou stranou, netuší. Členka platformy a poslankyně Dagmar Navrátilová nicméně prohlásila, že obstrukce podání žádosti o registraci nezabrání.

Mluvčí ministerstva vnitra Denisa Čermáková Právu potvrdila, že návrh na registraci politické strany LIDEM byl podán již minulý týden, 9. května. Vicepremiérka ale registraci ještě nepodala. Hodlala tak učinit příští pondělí. „Jsem z toho v šoku. Nemohu odhadovat, zda jde o snahu diskreditovat registrační proces. Netuším, kdo by za tím mohl stát,“ řekla listu Peake.

Podle Navrátilové chce LIDEM vrátit důvěru občanů v politiku. „Pokus zbrzdit registraci nové strany prokázal, že to nebude jednoduché. V české politice nadále působí duch očerňujících volebních kampaní, hanlivých anonymních billboardů a falešných webových stránek. Duchové obří, stamilionové volební kampaně v roce 2010 nadále otravují vzduch v českém prostředí,“ napsala Navrátilová v prohlášení. 

Platforma už získala přes tisíc podpisů pod petici požadující její transformaci v politickou stranu, což je víc, než požaduje zákon. Kvůli dostatečné rezervě chtějí členové uskupení podpisy ještě pár dní sbírat.

Vznikající strana prozatím nemá logo ani internetové stránky. Za vytvoření symbolu strany vypsala platforma finanční odměnu. Název LIDEM podle Peake vychází ze slov „liberální demokraté“. Rodící se strana má registrovánu i doménu www.lidem.cz.

Peake a další poslanci zdůvodnili odchod z VV tím, že nesouhlasili s politikou ultimát a konfrontací, kterou podle nich VV dělaly ve vztahu ke koaličním partnerům. Peake má na své straně dalších sedm poslanců, což zatím nestačí na založení vlastního klubu ve sněmovně. LIDEM se ale již stalo členem vládní koalice s ODS a TOP 09 namísto VV, které přešly do opozice.