USA prodaly Koženého vilu, vydělanou půlmiliardu nabízejí Česku

Praha – Zhruba půl miliardy korun z prodeje zabaveného majetku Viktora Koženého nabízejí Spojené státy České republice. Částečného odškodnění by se tak mohli dočkat akcionáři harvardských fondů. Kontroverzní podnikatel podle nepravomocného rozsudku způsobil v 90. letech několikamiliardovou škodu Harvardskému průmyslovému holdingu. Akcionáři však mají na získání peněz pouhých deset dní. Informuje o tom dnešní vydání Mladé fronty Dnes (MfD).

Za prodej luxusní horské chaty Viktora Koženého v Coloradu, kterou Američané zabavili již před několika lety, utržily tamní úřady 413 milionů korun. Podle prokuratury používal Kožený dům k podvodným investicím. Letos na konci března ale USA neuspěly s žádostí o vydání Koženého z Baham a prokurátoři tak musejí podnikateli peníze do 25. května vrátit, což nechtějí. 

Zdeněk Častorál, likvidátor Harvardského průmyslového holdingu

„Šance získat finance z USA je opravdu velká.“

Spojené státy proto informovaly české úřady, které mohou na peníze vznést nárok. „Urychleně podnikám veškeré kroky k zajištění majetku. A to v Česku i u amerického soudu,“ sdělil MfD Častorál. Američané mu prý poradili i to, že se peněz může domoci prostřednictvím civilní žaloby v USA. Častorál si tam musí rychle najmout právníka a poslat soudu podklady.

„První informace, kterou jsme dostali, byla 7. května, a hned v odpoledních a večerních hodinách jsme dělali první kroky, které by měly vést k zajištění toho majetku,“ specifikoval průběh celé operace v ČT24.

Pomáhají mu i české úřady. „Obecně můžeme potvrdit, že jsme obdrželi od americké protistrany informaci o možnosti domáhat se finančních prostředků zadržených v souvislosti s trestním řízením v USA proti Viktoru Koženému,“ sdělila deníku mluvčí ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá s tím, že vrchní soud ihned informoval zmocněnce poškozených.

Koženého peníze se zadržují na více frontách

Podle justičních expertů mají akcionáři dobrou šanci uspět. Častorál dodal, že zatím nemá informace o tom, že by si Američany nabízenou částku nárokoval i jiný poškozený subjekt, vyloučit to nicméně podle něj nejde.

Nejedná se o jediné peníze, které se z majetku Viktora Koženého snaží Česko získat pro 242 tisíc poškozených akcionářů; zajištěno je 22 milionů adresovaných na poštu Koženého advokáta Bajera, stejně jako 12 milionů z Lucemburska. Minulý týden se podařilo vyhrát spor o nemovitost v Praze, která nyní může jít do dražby.

Pražský městský soud vynesl nepravomocný rozsudek nad Koženým v červenci 2010. Spolu se svým kolegou Borisem Vostrým podle něj v letech 1995 a 1996 převáděli majetek z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice a poškodili Harvardský průmyslový holding, který následně skončil v likvidaci. Způsobili prý škodu 16 miliard korun. Kožený považuje tento proces za politický.   

Američané podezírají Koženého z uplácení. Do ázerbájdžánské operace, která měla získat podíl na privatizované ropné společnosti Socar, vložili američtí investoři prostřednictvím Koženého 350 milionů dolarů (asi 6,8 miliardy korun). Stát firmu ale neprodal a investice ztratily hodnotu.   

Kožený žije od roku 1995 na Bahamách. Tamní policie ho kvůli americké žádosti o extradici zatkla v říjnu 2005. Po devatenácti měsících ve vazbě v bahamské věznici byl finančník propuštěn na kauci 300 000 dolarů (5,8 milionu korun). V roce 2007 bahamský soud rozhodl, že Kožený se nedopustil zločinů umožňujících vydání. 

Rozhovor se Zdeňkem Častorálem (zdroj: ČT24)