Církev se proti rozsudku o katedrálu svatého Víta odvolala

Praha - Katolická církev se odvolala proti zářijovému rozsudku pražského obvodního soudu, který přiřkl katedrálu svatého Víta státu. V předchozích případech ale rozhodl ve prospěch církve. Sporem se proto bude už potřetí zabývat pražský městský soud.

Pře o nejnavštěvovanější český chrám se táhne již 15 let. Soudkyně Libuše Fritzová určila ve dvou předchozích rozsudcích za vlastníka památky církev. Při posledním verdiktu se však řídila názorem Nejvyššího soudu ČR. Rozhodnutí se opíralo o vládní nařízení z roku 1954 o chráněné oblasti Pražského hradu, ve kterém je uvedeno, že památka náleží všemu československému lidu. Nejvyšší soud na počátku roku rozhodl, že vlastnictví všeho lidu je vlastnictvím státu.

S názorem Nejvyššího soudu ČR nesouhlasí právní zástupce církve Petr Zderčík, podle kterého v nařízení není vyjádřen přechod vlastnického práva. „Jsem přesvědčen, že rozsudek soudu prvního stupně není správný,“ řekl České televizi. K situaci se také vyjádřil generální vikář Arcibiskupství pražského Michael Slavík: „Myslíme si, že katedrála historicky patří církvi. Ať bude vlastníkem církev nebo stát, tak ji samozřejmě nikdo neodnese a bude to stále národní kulturní poklad, ale cítíme principiální a morální povinnost se neustále ucházet o to, co patří k historii metropolitní kapituly, která byla vlastníkem katedrály do roku 1950.“

Církev podala proti státu určovací žalobu o vlastnictví katedrály a dalších přilehlých nemovitostí v roce 1992. První rozhodnutí obvodního soudu o tom, že katedrála patří církvi, padlo před 13 lety. Odvolací městský soud v Praze však případ vrátil k novému projednání. Napodruhé odvolací soud verdikt potvrdil, Nejvyšší soud ČR však pravomocné rozhodnutí počátkem roku zrušil. Stát v dubnu katedrálu na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR po dohodě s církví převzal.