Kytičkou proti rakovině - letos proti nádoru ledvin

Praha - Již pošestnácté se dnes v tuzemských ulicích prodávaly žluté kytičky měsíčníku lékařského. Tématem letošního Českého dne proti rakovině je nádorové onemocnění ledvin. Výtěžek sbírky půjde na boj s touto chorobou, v jejímž výskytu drží Češi drží smutné celosvětové prvenství. Akci opět organizuje Liga proti rakovině Praha. Výsledky letošní sbírky budou známé nejdříve za měsíc.

Rakovinu ledvin má v Česku bezmála 30 lidí ze 100 000. To je celosvětově suverénně nejvyšší číslo. Druzí Lotyši a třetí Němci výrazně zaostávají. Za posledních 35 let totiž u nás výskyt nádorů ledvin stoupl téměř na čtyřnásobek.

Nebezpečné jsou hlavně proto, že je zpočátku nemusí doprovázet žádné příznaky. „Pokud se nádor vyklenuje jakoby ze zad ledviny a je to navíc u levé ledviny, tak je tam dostatek prostoru a nemusí to být bolestivé. Může to růst dlouho a může se na to přijít velmi pozdě,“ upozornila předsedkyně ligy proti rakovině Michaela Fridrichová.

Výskyt nádoru ledvin v Česku
Zdroj: ČT24

Tu nejdůležitější roli přitom nehraje genetika, ale hlavně životní styl. „Nádor ledvin není jednoznačně preventabilní, ale jedním z nejrizikovějších faktorů vzniku tohoto onemocnění je kouření. Negativní roli hraje ale také mizerný pitný režim nebo nedostatek ovoce a zeleniny ve stravě,“ podotkla Fridrichová. Cílem Ligy v roce 2012 je informovat veřejnost o možnostech, jak si své ledviny chránit. Ke každé kytičce tudíž lidé obdrželi informační letáček.

Pro letošní sbírku bylo připraveno 800 000 žlutých kytiček s oranžovou stužkou, jejichž minimální cena je 20 korun. V 930 městech a obcích ČR květiny prodávalo přes 11 tisíc dobrovolníků. Do akce se zapojili převážně studenti a kromě nich také hasiči, skauti, Český svaz žen, Česká pošta a knihkupectví.

V Praze na Můstku vyrostl i velký žlutý stan, kde zájemcům poskytují odborné konzultace lékaři z Dermatovenerologické kliniky Nemocnice Na Bulovce. Kytičky zde prodávali i moderátoři Českého rozhlasu, zpěvačka Heidi Janků nebo sourozenci Gondíkovi. V rámci odpoledního programu vystoupí zpěváci Xindl X, Vladimír Hron, Radek Tomášek a návštěvníkům také zahrají a zatančí folklorní soubory Jackové, Zaolzi a cimbálovka Mionší z Jablunkovska.

Sbírka každým rokem vynese kolem 14 milionů korun, peníze jdou na osvětové programy, na pomoc onkologicky nemocným a také na výzkum rakoviny. Onkologická klinika pražské vinohradské nemocnice například loni dostala půl milionu korun. Za peníze koupila speciální software pro plánování ozařování pacientů.