Policie na Pražském hradě zakázala skautům zpívat hymnu. Ovčáček se omlouvá

Bez komentáře: Policie skautům na Hradě zakázala zpěv hymny (zdroj: Radek Petr)

Policie v neděli nedovolila skautům zazpívat na nádvoří Pražského hradu státní hymnu. V bazilice svatého Jiří slavili svátek svého patrona, zpěv museli přesunout až na Hradčanské náměstí. Hradní kancelář se ústy svého mluvčího za celý incident omluvila.

Čtyřiadvacátý duben, svátek svatého Jiří, je tradičním svátkem také pro všechny skauty a skautky, kteří si jmeniny svého patrona připomněli mší v románské svatojiřské bazilice na Pražském hradě. Když ale chtěli na nádvoří mezi bazilikou a svatováclavskou katedrálou zazpívat státní hymnu, zakázala jim to policie.

Pevně věříme, že se jednalo o nedorozumění, jakkoli velmi znepokojující. Předpokládáme, že nikdo nechceme žít v zemi, kde si někdo, včera zrovna skauti, nemůže poklidně zazpívat státní hymnu.
Junák – český skaut
v tiskovém prohlášení

„Tak to je lepší než za totáče,“ reagují skauti na videu, které celou událost zaznamenává. Početná skupina se nakonec musela přes tři hradní nádvoří přesunout až za Bránu gigantů na Hradčanské náměstí; slova Kde domov můj směla zaznít teprve tam.

„Jako důvod k nepovolení zpěvu české hymny skauty v prostorách Pražského hradu nám bylo řečeno, že se údajně jedná o hudební produkci, která je tam přísně zakázána. V minulých letech však tato akce i se zpěvem proběhla bez problémů,“ uvedl organizátor Ondřej Boháč. Podle policisty prý šlo vedle nepovolené hudební produkce i o nepovolené veřejné shromáždění.

Proti policejnímu postupu se ohradilo i vedení Junáka. „Jsme znepokojení tímto zásahem,“ uvádí v tiskové zprávě. „Přítomní skauti a skautky neznamenali žádné bezpečnostní riziko, stejně jako se nechystali k ničemu neobvyklému. Se zásahem policie v prostorách Pražského hradu ani nikde jinde jsme se doposud nikdy nesetkali.“ Policejního prezidenta chtějí skauti požádat o vysvětlení. 

Hrad, kde je zakázáno zpívat

Pražský hrad se ústy mluvčího Jiřího Ovčáčka za celý incident omlouvá. „Na místě je omluva vůči skautům. Situace se nebude opakovat a je určitým poučením,“ prohlásil. „Vznikla tím, že po teroristických útocích v Paříži a v Bruselu byla logicky zpřísněna bezpečnostní opatření na Pražském hradě a platí i návštěvnický řád Pražského hradu.“

Podle řádu se na zpěv v hradním areálu skutečně vztahují určitá omezení, doslovně se uvádí, že „je zakázáno rušit hlukem (užíváním zesilovacích zvukových zařízení, hudbou, nepovoleným zpěvem, reprodukovanou hudbou, hlasitými projevy a podobnou činností) výklad průvodce nebo ztěžovat návštěvníkům prohlídku“.

Mluvčí má proto za to, že policista nepřekročil „zákon ani pravidla bezpečnosti, ale projevil zcela zbytečnou horlivost“. Trest podle něj na pořadu dne není: „Trestali bychom ho za to, že plnil svou povinnost, ale jsou situace, kdy je potřeba trochu přimhouřit oko.“

„Omluva pana Ovčáčka má svůj osten. Jestli nám zase o svobodě projevu začnou rozhodovat příliš horliví ctitelé nějakých zákonů, tak je to nejlepší cesta do pekla… Takto si pomoc a ochranu nepředstavujeme,“ reagoval v pořadu Hyde park ČT24 první místopředseda Junáka a bývalý politický vězeň Jiří Navrátil.

Chovanec: Policista zřejmě ztratil zdravý rozum

Skauti ale omluvu prezidentova mluvčího přijímají s výhradami – a o důsledku služební horlivosti nemluví. „Je to důsledek velmi absurdní atmosféry, která je ve společnosti uměle vyvolávána. Omlouvat se je potřeba především za to,“ prohlásil organizátor skautské pouti Ondřej Boháč.

Kritika zaznívá i od ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Policista, který skautům zakázal zpěv hymny, podle něj ztratil zdravý rozum; případ považuje za projev nestabilního vedení hradní policie a špičky z prezidia by se tím podle ministra měly zabývat.

Za problematický považuje nedělní incident Policejní prezidium. Uznalo, že policistovo chování bylo neempatické a necitlivé. „Tato nešťastná situace byla vedením Policejního prezidia ČR projednána se zástupcem ředitele Útvaru pro ochranu prezidenta ČR tak, aby k obdobným událostem do budoucna pokud možno nedocházelo,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

  • Jednání tuzemských policistů nevzbuzuje kontroverze poprvé; rozpaky vyvolala už nečinnost počátkem loňského července, kdy na Václavském náměstí demonstrovali odpůrci migrace i Evropské unie se šibenicemi v rukou. Muži zákona tehdy zasáhli jen proti levicovým aktivistům, kteří se xenofobnímu průvodu snažili zabránit v průchodu.
  • Rozpory vzbudil i policejní přístup 17. listopadu, kdy odmítli k pamětní desce na Albertově vpustit studenty mířící uctít výročí Sametové revoluce. V prostoru se v té době chystala demonstrace na podporu prezidenta Miloše Zemana za účasti Bloku proti islámu.
  • Nejhlasitější kritika zaznívá kvůli policejním aktivitám při velikonoční návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga. Bezpečnostní sbor tehdy odmítl na Hradčanské náměstí vpustit předem ohlášenou a schválenou demonstraci za Tibet, jejž lidová Čína anektovala v polovině minulého století. Kvůli vyvěšeným tibetským vlajkám policisté vstoupili i na akademickou půdu pražské FAMU a na himálajské zástavy se zaměřovali i v jiných případech.