Praní špinavých peněz bude stíhat nový zákon

Praha - Senát schválil nový zákon proti takzvanému praní špinavých peněz. Předloha vychází z evropské směrnice, která měla být do českého práva převedena už do půlky loňského prosince. Za její nepřijetí proto Česku hrozí sankce. Podezřelé obchody mají již nyní povinně evidovat nejen instituce bankovního trhu, ale například i advokáti, notáři, soudní exekutoři, auditoři a daňoví poradci. Stejnou povinnost budou mít i podnikatelé, pokud přijmou platbu v hotovosti v hodnotě nad 15 000 eur (asi 375 000 korun).

Novela například nově ukládá povinnost identifikovat se při každé obchodní transakci převyšující částku 1000 eur (zhruba 25 000 korun). Při transakci „nad 1000 eur se musím smířit s tím, že budu identifikován“, řekl senátorům ministr financí Miroslav Kalousek. Nyní jsou potřebné doklady jen u sum přesahujících 100 tisíc korun. Údaje o klientech by banky schraňovaly pro případ, že by později transakci začala vyšetřovat policie.

Normu podpořila i předsedkyně senátorů opoziční ČSSD Alena Gajdůšková. „Je třeba udělat všechno pro to, aby se zabránilo financování terorismu,“ uvedla. Podle ní by pomohlo také přijetí eura v Česku, neboť by zabránilo legalizaci financí z trestné činnosti, které nejsou v bankách. „Zeměkoule je maličká, finanční převody bleskové, podvodníci chytří a samotný přechod na euro nás před tou legalizací nespasí,“ reagoval ministr.

Sehnal: Jedná se jen o bankovní lobby 

Nová pravidla a především směrnice ale měly v Senátu i odpůrce. „Přestože se jedná o transpozici evropské směrnice, je otázkou, zda tyto kroky budou mít nějaký reálný efekt a zda nejsou jen dalším omezením svobody nás všech,“ uvedl Richard Svoboda (ODS) při zdůvodnění, proč senátní zahraniční výbor schválení zákona nedoporučil.

Tvrzení, že norma má pomoci v boji proti financování terorismu a organizovanému zločinu tím, že ztíží možnost legalizovat výnosy z trestné činnosti, označil Vlastimil Sehnal z ODS již dříve za zástěrku. Za směrnicí vidí bankovní lobby, „která chce, abychom všechny peníze, které máme doma, dali do banky a platili poplatky“.

Vládní norma, kterou nyní dostane k podpisu prezident, má nabýt účinnosti do dvou měsíců po vyhlášení ve Sbírce zákonů.