Utečenci, které policie zadržela na Chodsku, skončili v Bělé-Jezové

Většina migrantů, které policie ve čtvrtek zadržela v bulharské dodávce u chodských Poběžovic, se už nachází v detenčním táboře Bělá-Jezová. Jedná se převážně o Afghánce, v šestadvacetičlenné skupině jsou i dva Pákistánci. Řidiči dodávky před policisty utekli, nyní se po nich pátrá.

Patnáct zajištěných cizinců mělo platný afghánský pas, ostatní tvrdili, že cestovní doklad nevlastní. Mezi zadrženými migranty bylo pět samostatně cestujících mužů a dvě rodiny. První rodinu tvoří muž, žena a pět dětí a druhou rodinu tvoří rozvětvené příbuzenstvo – tři muži, tři ženy a osm dětí.

Policisté migranty, kteří se na českém území ocitli ilegálně v bulharské (podle původních informací maďarské) dodávce, vyslýchali ve čtvrtek odpoledne. Do běženeckého zařízení v Bělé-Jezové během noci převezli jednadvacet z nich. Zbývajících pět je zatím na policii v Plzni. Až policisté dokončí jejich výslechy a všechny úkony, převezou je do detenčního zařízení v Drahonicích.

Běženci mají být v Bulharsku nebo Řecku

„Porovnáním otisků prstů v policejních databázích vyšlo najevo, že všechny osoby převezené do Bělé-Jezové jsou již registrované v jiném členském státě Evropské unie (Maďarsko a Bulharsko) a jedná se o takzvané dublinské případy,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Stávající takzvaný dublinský systém předpokládá, že žádosti o azyl řeší první země, kde se žadatel dostal na území EU. V nynější migrační krizi se ale tento mechanismus ukázal jako jen málo funkční; Německo na jeho plnění rezignovalo. 

Uprchlého řidiče a spolujezdce z auta policie dál hledá. Domažličtí kriminalisté zahájili trestní řízení a muže podezírají z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, uvedla domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová. Mužům, kteří podle ní naložili běžence do nákladního prostoru dodávky na dosud neznámém místě v Maďarsku a chtěli je před Maďarsko a ČR převézt do Německa, hrozí v případě dopadení a usvědčení u soudu až dvouleté vězení.

Proces žádání o azyl
Zdroj: ČT24