Ministr školství se omluvil za příliš těžký maturitní test

Praha – Nový ministr školství Petr Fiala se v Otázkách Václava Moravce omluvil studentům za příliš těžký maturitní test z matematiky. Společnost Cermat prý plošně upraví hodnocení těžší verze testu, aby nebyli maturanti poškozeni. Proti příliš těžkému maturitnímu testu z matematiky ve vyšší úrovni protestovali ředitelé škol, Jednota českých matematiků i studenti na sociálních sítích. Chybu přiznalo i vedení Cermatu.

Ministr školství si je prý vědom, že test studenty zbytečně stresoval a nepřispěje k tomu, aby státní maturitě důvěřovali. „Stala se chyba a chtěl bych využít této příležitosti k tomu, abych se jménem ministerstva školství omluvil všem, kteří byli touto chybou postiženi, především maturantům,“ řekl Fiala.   

„Nemůžeme ale připustit, aby maturanti byli vystavováni tak stresující situaci u tak důležité zkoušky, z tohoto hlediska to chyba je a je to chyba i z hlediska získávání důvěry pro tento typ státní maturity,“ podotkl ministr školství. Celý projekt státních maturit rozhodně nechce opouštět, je podle něj ale potřeba se zamyslet nad tím, jak s ním pokračovat.   

Letos maturovalo asi 103 tisíc studentů, matematiku si zvolilo 44 procent, zbytek maturantů pak dal přednost cizímu jazyku. Těžší maturitní test z matematiky si pak zvolila asi čtyři procenta studentů, především gymnazistů, a 40 % z nich mělo prokazatelný problém zkoušku vůbec stihnout. Pokud by platilo původní hodnocení, udělalo by zkoušku bez chyb jen pět studentů v celé republice. Po jednání s ministerstvem teď musí Cermat, zodpovědný za přípravu, zmírnit hodnocení. „Bude použit přepočet výsledků a bude použit tak, aby na tu chybu nedoplatili studenti,“ vysvětluje ředitel Cermatu Pavel Zelený.

Zápisné na vysokých školách od září nebude

Zavedení zápisného na českých vysokých školách bude podle Petra Fialy možné až po analýze sociálních dopadů. „My si musíme být jisti, že jakákoliv částka, kterou stanovíme, nebude zabraňovat lidem v přístupu ke studiu.“ Tento krok prý ale není nutné vázat na začátek akademického roku, zápisné by se klidně mohlo začít platit od letního semestru. 

Podle představ ministra by šlo o poplatek, který by vybrala škola, a peníze by použila na kvalitnější výuku – studenti by tak měli z peněz, které zaplatili, alespoň částečný prospěch. Zatím se hovoří o částkách asi 2 500 – 3 500 korun za jeden semestr. „Musíme zvažovat dvě varianty, jednou z nich by bylo zápisné, které by stanovilo horní hranici a bylo by na škole, jaká ta částka by se opravdu platila. Druhou variantou je stanovení fixní částky,“ uvedl v OVM Fiala. 

Proti zápisnému se několikrát ozvala opoziční sociální demokracie, stínový ministr školství Marcel Chládek označuje zápisné za skrytou formu školného, od kterého už Nečasova vláda upustila. „Stačí se podívat do zahraničí, kde v podstatě došlo ke skokovému nárůstu školného. Pan ministr při nástupu do funkce prohlásil, že to bude tzv. regulační poplatek. (…) A já se ptám pana ministra, co to má regulovat. Jestli přístup ke vzdělání, nebo jak myslel tento výrok,“ uvedl Chládek. Také z řad studentů zaznívají obavy, aby se zápisné v budoucnu skokově nezvyšovalo.

Další problém, který musí nový ministr školství řešit, je nedostatek peněz na platy učitelů. Kvůli vázání výdajů v jednotlivých resortech jim klesají platy o stokoruny a někdy až tisíc korun měsíčně. Pro letošek už s tím prý Petr Fiala nic nesvede, v rozpočtu na příští rok ale bude chtít plánovaným škrtům zabránit. „Pokud by k těmto škrtům, které jsou plánované na rok 2013 a 2014, mělo dojít, tak je to katastrofa,“ obává se šéf školských odborů František Dobšík.