Šéf svazu důchodců: Pecková by měla složit mandát, hrubě nás urazila

Praha - Předseda Svazu důchodců ČR Oldřich Pospíšil vyzval poslankyni Gabrielu Peckovou (TOP 09), aby se vzdala poslaneckého mandátu. Svými slovy o českých penzistech prý velkou většinu z nich hrubě urazila a ztratila tak morální i odborný kredit. Pospíšil to napsal v otevřeném dopise poslankyni. Pecková 4. května při jednání sněmovny o vládním návrhu nižší valorizace důchodů uvedla, že úsporná opatření jsou nutná a pocítí je v tomto případě senioři, kteří se ale přizpůsobí.

Pospíšil: Pecková seniorům nevěří, protože má vysoký příjem

Svaz důchodců ČR má asi 22 000 členů. Jeho předseda uvedl, že ho vyjádření poslankyně šokovalo a „neslýchaně hrubě jím dokázala urazit velkou většinu z 2,3 milionu důchodců ČR“. Podle předsedy svazu Pecková seniorům nevěří jejich tíživou situaci, protože její příjem je mnohokrát vyšší než průměrná penze. Svaz důchodců chystané menší zvyšování důchodů kritizuje. Pospíšil napsal, že se diví aroganci, s jakou se Pecková „propůjčila k páchání tak nehorázného násilí na důchodcích“. Vyzval ji, aby se vzdala mandátu, protože prý u penzistů morální i odborný kredit ztratila.

Pecková se už minulý týden ohradila proti tomu, že by se o seniorech vyjadřovala arogantně. Naopak chtěla vyjádřit respekt a poukázat na to, že víc než škrty ohrožuje seniory postoj společnosti, uvedla poslankyně v prohlášení. Její slova byla prý vytržena z kontextu a opozice je zneužila.

  • průměrný starobní důchod na konci letošního prvního čtvrtletí činil 10 740 korun
  • muži pobírali v průměru 11 908 korun
  • ženy 9 750 korun
  • starobních důchodců bylo 2,34 milionu

zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení

Vládní novelu o důchodovém pojištění, která počítá se zvýšením penzí o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd, projednává sněmovna. Podle podkladů k zákonu by se tak od ledna mohl průměrný důchod zvednout místo o původně očekávaných 428 korun jen o 165 korun. Celkem by si penzista v příštích třech letech měl v průměru polepšit o 383 korun. Při nynější valorizaci by to bylo o 1 009 korun.