Komise neschválí desetinu z plánovaných nákupů nemocnic

Události: Kontroly nákupů v nemocnicích (zdroj: ČT24)

Komise, která kontroluje pořizování zdravotnické techniky, za dva roky zamítla zhruba desetinu nákupů. Pro nemocnice to znamená, že na ně nemůžou čerpat peníze od pojišťoven. Kromě ceny komisi zajímá i to, jak jsou konkrétní přístroje rozmístěné po republice.

Na onkologické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze léčí lidi trpící rakovinou už rok unikátní ozařovač. Velmi dobře dokáže zacílit na místo nádoru, zároveň je ale šetrný k okolním orgánům. „Do jednoho přístroje je integrované obyčejné CT a ozařovač. Dá se použít prakticky u všech diagnóz,“ vysvětluje lékařka Hana Honová.

Lineární urychlovače patří mezi vůbec nejdražší přístroje, které nemocnice pořizují. Jeden může vyjít na více než 100 milionů korun. Pořízení toho ve Všeobecné fakultní nemocnici musela schválit komise, stejně jako všechny nákupy za více než 5 milionů korun.

Komise přihlíží například k tomu, zda jde o techniku pro specializované centrum. Především hlavně ale kontroluje, aby v některých městech či krajích přístroje nepřebývaly a jinde nechyběly. „Aby pro každého pacienta byla přiměřeně stejná možnost dostat se k diagnostickým a léčebným metodám,“ vysvětluje náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp (KDU-ČSL).

Přístrojová komise
Zdroj: ČT24

Za dva roky komise posoudila 229 přístrojů, některé opakovaně. Doporučila 196 z nich, 24 jich zamítla. Třeba Nemocnice Jihlava dostala odmítavé stanovisko na nákup nové magnetické rezonance. Jednu už má, k té stávající ale chtěla pořídit další se silnějším výkonem. „Došlo by k rozšíření služeb, které bychom mohli poskytnout,“ vysvětluje ředitel nemocnice Lukáš Velev.

Jenže stejný typ magnetické rezonance komise už předtím schválila pro nemocnice v Novém Městě na Moravě, Havlíčkově Brodě a Třebíči. „Nejčastější důvod k tomu, aby nebyl udělen souhlas, je, že v kraji je už více přístrojů, než je potřeba,“ uvedl Philipp. „Kdybychom mohli druhý přístroj provozovat na jednom pracovišti spolu s tím původním, tak by to bylo asi efektivnější,“ oponuje Velev.

Nedoporučení ze strany komise neznamená, že by nemocnice přístroj koupit nemohla. Podle uzavřeného memoranda ale na jeho provoz nemůže čerpat peníze z veřejného zdravotního pojištění. Vyšetření třeba na magnetické rezonanci by si tak pacienti museli hradit sami.