Strojvedoucí čeká více testů na alkohol. Po tragédii je nařídil ministr

UDÁLOSTI: Ťok nechce další opilé strojvedoucí, nechá zpřísnit kontroly (zdroj: ČT24)

Nejen policie a zaměstnavatel, ale i Drážní inspekce by zanedlouho mohla kontrolovat strojvedoucí, zda před jízdou nepili. Po nedávné tragické nehodě na přejezdu, po které strojvedoucí nadýchal dvě promile, chce změnu prosadit ministr dopravy. Kontroly strojvedoucích by ale měly zesílit ještě před změnou pravomocí.

Železniční dopravci uvádějí, že své strojvedoucí testují na alkohol namátkově, ale pravidelně. Výsledky bývají negativní. Například v depu v pražských Vršovicích probíhají testy při hlášení u strojmistra, kontrolor s alkoholtesterem ale může na strojvedoucího čekat i na nádraží. Letos jsou výsledky jednoznačné. „Zhruba 900 kontrol s negativním výsledkem od počátku letošního roku,“ vyčíslil vrchní přednosta DKV Praha Miroslav Kupec.

Podobné testy probíhají i u menších dopravců včetně toho, jehož vlak se v druhé polovině března srazil na vypnutém přejezdu v Golčově Jeníkově s osobním autem. Ačkoli potom strojvedoucí nadýchal dvě promile, zaměstnavatel takový náznak neměl. „Provádíme kontroly v souladu s obecně závaznými právními předpisy. Za poslední rok měly veškeré negativní výsledek,“ ujistil právní zástupce společnosti Lokotrans Servis Tomáš Tyll.

Nehoda v Golčově Jeníkově
Zdroj: Drážní inspekce

Kromě zaměstnavatelů mohou alkohol u strojvedoucích kontrolovat už pouze policisté. Ministr dopravy Dan Ťok však chce dát takovou pravomoc ještě pracovníkům Drážní inspekce. Očekává od změny „intenzivnější a jednodušší kontrolu strojvůdců Drážní inspekcí“.

Inspektoři sami se na novou pravomoc těší. „Kdybychom mohli v případě podezření člověka nechat dýchnout, určitě bychom to opatření přivítali,“ řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Rozšíření kontrol alkoholu i na inspekci však potrvá půl roku a ministr Ťok chce, aby kontroly zesílily ihned. Zatím je bude provádět policie podle doporučení pracovníků Správy železniční dopravní cesty. Intenzivnější kontroly by měly začít do konce měsíce.