Stanjura porazil Tluchoře a dál povede poslanecký klub ODS

Praha – Poslanci ODS potvrdili v čele klubu Zbyňka Stanjuru, volba ale byla poměrně těsná. Stanjuru podpořilo 27 členů - jeho protikandidát Petr Tluchoř získal 19 hlasů. Volba tak ukázala, že vnitrostranický kritik nynějšího vedení ODS Tluchoř není v klubu zdaleka osamocen. Stanjura stanul v čele poslanců nejsilnější vládní strany loni, když poměrně neočekávaně nahradil právě Tluchoře. Proti Tluchořovi se tehdy postavil premiér a předseda ODS Petr Nečas, který ho dokonce vyzval, aby nekandidoval.

Stanjura, který získal potřebný počet hlasů poměrně těsně, ale tvrdí, že klub rozdělený není. „V zásadě celé předsednictvo obhájilo svou pozici,“ podotkl Stanjura. Prvním místopředsedou klubu byl znovu zvolen Jan Bauer. Ve funkcích byli potvrzeni také místopředsedové Marek Benda, Jan Čechlovský, Václav Mencl a Jan Vidím.

Stanjura hodlá pokračovat v zajišťování podpory vládě a vládním návrhům ve sněmovně a prosazovat co nejvíce věcí z programu ODS. „Musím objektivně říct, že většina vládního prohlášení je součástí volebního programu ODS,“ poznamenal.

Zbyněk Stanjura hostem Studia ČT24 (zdroj: ČT24)

Rovněž podle Tluchoře byla volba demokratickou soutěží. Poslancům předložil svou vizi změn v klubu. „Jsem přesvědčen, že vedle toho, že je správné, že premiér prosazuje vládní kompromisy, koaliční kompromisy, by měl být někdo, a já si myslím, že by to měl být poslanecký klub ODS, kdo prosazuje program ODS. Jsem moc rád, že se s tím 19 mých kolegů ztotožnilo,“ podotkl Tluchoř.