TOP 09 představila lídry krajských kandidátek, na kampaň dá 34 mil.

Praha – TOP 09 vydá na kampaň před senátními a krajskými volbami 34 milionů korun, z čehož šest je vyčleněno pro kandidáty do Senátu. TOP 09 půjde do voleb v koalici se svým tradičním partnerem, tedy hnutím Starostové a nezávislí (STAN). Obě uskupení představila na dnešním brífinku lídry jednotlivých krajských kandidátek. Jsou mezi nimi tváře známé z působení ve sněmovně, například šéf poslaneckého klubu Petr Gazdík jako lídr kandidátky ve Zlínském kraji či Helena Langšádlová, která se uchází o post hejtmanky ve Středních Čechách.

TOP 09 společně se starosty ale nabídnou voličům i lidi známé především z komunální politiky, v Královéhradeckém kraji je jedničkou Rudolf Cogan, starosta Nové Paky, na Pardubicku zase starosta České Třebové Jaroslav Zedník. Nejstarším lídrem je osmašedesátiletý Ladislav Jirků na Vysočině, nejmladším pak osmatřicetiletý Gazdík. Ten na brífinku uvedl, že pokud se mu podaří na Zlínsku stát hejtmanem, tak se vzdá poslaneckého mandátu. 

Podle Gazdíka se po volbách TOP 09 a Starostové také pokusí v krajích rozbít mnohdy dlouhodobé koalice ODS a ČSSD. „Věříme, že se podaří tyto koalice rozbít a rozbít také ty vazby na podnikatelské prostředí,“ řekl Gazdík. Slíbil v případě úspěchu větší transparentnost krajů a zveřejňování jejich smluv a hospodaření. 

Kalousek: V kampani budeme obhajovat reformy

První místopředseda strany Miroslav Kalousek poznamenal, že TOP 09 bere krajské volby, které jsou pro mladou stranu první v její historii, mimořádně vážně. Volební štáb proto pracuje už od poloviny loňského roku, strana si nechala vypracovat rozsáhlý předvolební průzkum. Témata jsou podle něj zřejmá. „Nebudeme předstírat, že reformy a úsporná opatření nedopadají na život v krajích. Pochopitelně dopadají, ovlivňují je. Tuto politiku chceme obhajovat na krajské úrovni,“ prohlásil ministr financí vlády, která je za své škrty a úspory kritizována nejen v průzkumech jasně dominující opozicí, ale i na demonstracích na náměstích. 

Předseda strany Karel Schwarzenberg si je nálad ve společnosti vědom. „Naše kandidáty vyznamenává jedna věc: odvaha. Jdou do boje za politiku, o které víme, že neužívá přízně médií ani publika,“ řekl dnes novinářům.

Lídři krajských kandidátek TOP 09 a STAN: