Víc obyvatel rovná se víc peněz. Obce nabízí levné pozemky i služby zdarma

Zatímco počet obyvatel Česka mírně roste, byť jen díky imigraci, některé kraje se trvale vylidňují. Lidé nejčastěji odchází za prací. Pro řadu obcí to ale znamená finanční potíže. Peníze od státu na stálé obyvatele jsou někde jediným příjmem do rozpočtu. Například obce v Ústeckém kraji se snaží nové obyvatele nalákat na levné pozemky či nejrůznější benefity.

Jedním z krajů, který se dlouhobě vylidňuje, je Ústecký kraj. Za posledních šest let z něj odešlo víc než 13 tisíc stálých obyvatel. Podle analýz bude trend pokračovat a do roku 2050 přijde o sto tisíc lidí.

Nejvíc se vylidňuje Most. V 90. letech dosáhl počet tamních obyvatel vrcholu s číslem přes 72 tisíc. Od té doby počet spadl skoro o 6 tisíc, jen loni o necelých 500. „Z hlediska rozpočtu se to projeví tak, že dostaneme zhruba o 450 tisíc korun méně,“ říká primátor města Mostu Jan Paparega (nez. za SčMo). „Nejčastěji odcházejí lidé, kteří mají vyšší vzdělání, a vysokoškoláci,“ říká sociolog Michal Tomčík.

Radnice se snaží ve městě občany udržet. Sportovní areály mohou využívat zdarma, stejně jako některé místní pláže. Je tu také velká síť základních a mateřských škol. Nechybí ani zařízení pro děti do tří let. „V rámci benefitů pro občany hradíme veškerý svoz komunálního odpadu nebo poskytujeme zvýhodněné jízdné v rámci MHD,“ podotkl primátor Mostu. 

  • Nejvíc se vylidňuje Moravskoslezský kraj. Za uplynulý rok přišel o 4 tisíce obyvatel. Stálí obyvatelé odchází i z Karlovarského a Ústeckého kraje. 
  • Naopak nejvíc obyvatel přibývá ve Středočeském kraji. Za uplynulý rok 11,5 tisíce. Největší nárůst zažívá Praha-východ a Praha-západ. Více stálých obyvatel má i Jihomoravský a Plzeňský kraj.

Krušnohorské obce lákají na levné parcely

Obce v Krušných horách se snaží nové obyvatele lákat zase třeba na levné parcely. Například v Brandově jsou peníze od státu na trvalé obyvatele jediným příjmem obce. Obec má teď přes 230 obyvatel a hospodaří s necelými čtyřmi a půl miliony korun. „Když nám sem přijde 70 lidí, budeme mít v rozpočtu řádově 600 tisíc navíc,“ říká starosta Brandova Jiří Mooz (SNK).

O kousek dál řeší stejnou věc. I Nová Ves v Horách potřebuje lidi. Nalákat lidi k životu v horách je podle místních těžké. Pozemky ke stavbě proto obce nabízejí levně. Například louky ke stavbě rodinných domů nabízejí za 20 korun za metr čtvereční.

Nové obyvatele lákají i na Pardubicku. Během příštích 20 let se chtějí Pardubice rozrůst o 30 tisíc lidí na 120 tisíc obyvatel. Svou vizi dokonce zapsali do strategického plánu města.