Soudní přehazovaná. Odvolací soud potřetí vrací případ vraždy

Olomoucký vrchní soud zrušil rozsudek krajského soudu v kauze dvojnásobné vraždy manželů z Přerova; obžalovaného Pavla Nárožného zprostil obžaloby už potřetí. Případ jde zpět na krajský soud s nařízením, aby ho projednal jiný senát. Dokazování v případu z roku 2009 se tak bude muset zopakovat od začátku. Těla obětí ještě nenašli. Obžalovaný Nárožný byl synem zavražděného a kvůli obvinění z přípravy další vraždy je v současnosti ve vazbě.

Znovu od píky

Nárožného obhájce František Stratil, který případ považuje za jednu z nejsložitějších kauz na Moravě, považuje za jisté, že jeho klient bude po změně senátu trvat na dokazování od začátku. Také je prý možné, že případ skončí nakonec u ostravského krajského soudu.

Manželský pár z Přerova zmizel v listopadu 2009, kdy po obou obětech zůstaly v domě jen krvavé stopy. Závěr odborníka konstatoval, že surový útok pachatelů v domě nemohli přežít a  soudce je prohlásil za mrtvé. Policisté po tělech bez úspěchu pátrali řadu měsíců. Z vraždy byl původně obžalován Nárožný se svou matkou, která v době procesu zemřela. Ve vazbě strávili více než dva roky, svou vinu po celou dobu popírali.

Tam a zase zpátky

Případ zaměstnává soudy pět let, krajský a vrchní soud si ho od roku 2011 posílají tam a zase zpátky. Krajský soud Nárožného třikrát zprostil obžaloby z vraždy otce a jeho manželky, naposledy tak rozhodl v září 2014. Podle soudce Vladimíra Hendrycha byla většina důkazů v kauze zajištěna nezákonně. Opíral se o tehdejší rozhodnutí Nejvyššího soudu týkající se zajištění důkazů na místě činu. A nadřízený soud mu ho nyní potřetí vrací.

Nárožného po prvním zprošťujícím rozsudku propustili z vazby, na začátku února ho ale zadržela policie a obvinila z přípravy vraždy. Nové obvinění by prý mohlo souviset se sporem o dědické řízení – jde o rodinný dům po jeho otci, kam se v červenci 2012 po prvním osvobozujícím rozsudku a následném propuštění z vazby nastěhoval.

Vydáno pod